24.6.17

Сега е разгарът на сезона на черешите. Плодовете, които всеки обича, дължат името си на един град, разположен на брега на Черно море. В древността е принадлежал на гърците и се наричал Керасунда. Днес, разположеният на черноморското крайбрежие на Мала Азия е на територията на Турция и се нарича Гиресун.

В древността местността се славела с вишните си, а черешите всъщност са дивата разновидност на вишната.

За пръв път тези плодове са описани от ученика на Аристотел, Теофраст през III век пр.н.е. Римляните ги наричали cerasi, тоест “плодове от Кераса”. От латинския корен на думата произхожда и английското cherry, и българското “череша”.

Черешите традиционно се ядат за десерт, варят се на компоти за зимнина или се приготвя сладко от тях. Но някои готвачи експериментират и ги включват в нови видове салати, а дори и в горещи предястия и блюда.

0 коментара:

Публикуване на коментар