19 юни 2015 г.

Древните гърци не са се съмнявали, че мъртвите могат да оживяват. На едно от античните гробища археолозите откриват доказателство за това им вярване – гробовете са били много надеждно “укрепени”, така че зомбита да не може да излязат от мястото си за вечен покой.

Необичайното откритие е на американски археолози, работещи на територията на древногръцко поселение в Сицилия, в района на град Камарина. По време на разкопките на гробището Passo Marinaro са открити 2905 погребения, голяма част от които предоставят само “нормалният” за изследване материал: заедно с телата са погребвани монети, амфори и други предмети от бита на древните гърци. Два скелета обаче са погребани по много по-различен начин – били са “цементирани” и надеждно завързани в гробовете.

Например, в гробница №653 са открити човешки останки с неустановен засега пол, който приживе е страдал от множество тежки заболявания и недохранване. Скелетът е покрит плътно с големи парчета от счупени амфори, които, както предполагат изследователите, е трябвало да притискат тялото и да не позволят на мъртвеца да излезе от гроба си. По същия начин е изпратено в последния му път и дете на възраст 8-13 години, чиито останки са открити в гроб №693. Тялото му е затиснато с тежки камъни, преди да бъде заровен гробът. Освен това, на цялата територия на Passo Marinaro са открити множество katadesmos — ритуални таблички със заклинания срещу възкръсването на мъртвите.

За находките си археолозите разказват в списание Popular Archaeology. В пояснителната записка към статията учените обясняват, че некрофобията (“страхът от мъртъвци”) присъства в гръцката култура от времената на неолита, та чак до наши дни. Хората смятали, че покойниците могат да възкръсват от гробовете си и дори физическото “циментиране” на телата посредством тежки камъни не винаги може да ги възпре. Смятали са, че некромантите имат силата да призовават умрелите към нов живот. Археолозите подчертават, че находката им напълно съответства на много исторически писмени паметници, в които се говори за вярата на гърците в съществуването на “немъртви”.

Подобни гробове са откривани и на много други места по света. У нас, както и в съседни балкански страни, където е била силна вярата в съществуването на вампири, също бяха открити погребения, телата в които са пронизвани с кол и са с отсечени глави. Макар науката да не е доказала съществуването на “живи мъртви” или “вампири” сред хората, сред дивата природа това е често срещано явление.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...