27 юни 2015 г.

Американски учени са разработили нов вид диета. С нейна помощ може не само да се свалят ненужните килограми, но и да се подобри паметта и човек да се чувства подмладен, твърдят специалистите. 

Ритмичното намаляване на калориите, поемани с храната, имат за организма редица преимущества: ефективно се горят мазнини, паметта се подобрява и способността ни да учим е по-добра. До този извод достига екипът на Валтер Лонго от Университета в Южна Калифорния (САЩ). Биолози и геронтолози се опитват да изяснят, как рязкото временно намаляване на калорийността на поеманите храни, влияе върху организъма. За целта са разработили специална диета, която позволява да се намаляват поеманите с храната калории до 34-54% от дневната норма.

За начало специалистите изпробват новата диета върху мишки. Два пъти месечно гризачите на средна възраст са поставяни 4 дни на разтоварващ хранителен режим. Оказва се, че подобна диета активира в различни органи на старите мишки, в това число и в мозъка, бластните клетки (незрели клетки, които при съзряването си се превръщат във функционални клтеки на кръвта) и стволовите клетки. Резултатът от това е, че продължителността на живота на мишките се увеличава, подобрява им се имунитета, намалява броят на раковите заболявания и се подобряват когнитивните навици.

По време на пилотен тест с хора е потвърдено, че получените по-рано данни в експеримента с мишките, са в сила и при човек. Участващите в диетичния тест в пет дни от месеца са поставяни на разтоварващ режим, а общо са проведени три цикъла от диетичния режим.
Резултатите сочат, че за участниците в теста са намалели рисковете от рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, забавя се процеса на стареене на организма. В същото време не са забелязани сериозни странични ефекти за костната и мускулната тъкан. През останалите 25 дни от месеца участниците в експеримента са се хранили по нормалния си начин и са отбелязали, че усещат положителни промени.

По думите на учения, в зависимост от здравословното състояние, хората с нормално тегло могат да си правят такива разтоварващи дни веднъж на между три и шест месеца. Страдащите от затлъстяване трябва да прибягват до диетата през всеки две седмици. Ако след края на клиничните тестове, които в момента текат с участието на група от 70 участници, бъдат потвърдени пилотните резултати, учените ще препоръчат диетата си за профилактика и лечение на широк спектър от заболявания.
Изследователите подчертават, че вече може да се говори за редица изключения и ограничения в прибягването до диетата им. Затова се настоява да не се прибягва до тази диета без консултация и наблюдение от лекар.

По-рано британски диетолози съобщиха, че яденето на големи количества плодове и зеленчуци всеки ден увеличава продължителността на живота с 42%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...