1 май 2015 г.


 В късните часове на четвъртък, 30 април 2015 година, сондата на NASA MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) приключи мисията си до най-близката до Слънцето планета от нашата система. Изчерпаните количества от гориво не позволяваха повече да се поддържа апарата на нужната орбита и той падна на повърхността на Меркурий.

Докато пада към планетата със скорост повече от 14 000 км/ч MESSENGER все пак успява да заснеме този последен кадър и да го изпрати до Земята.


Снимката е заснета от  Narrow Angle Camera (NAC), която е част от Dual Imaging System (MDIS) на сондата. Заснетият пейзаж е с дължина около 2 км, а на всеки пиксел от снимката отговарят 2,1 метра от повърхността. Вижда се, че MESSENGER се е насочил към относително равнинен терен, осеян с малки кратери.
Една от забележителните снимки на MESSENGER - Земята и Луната, погледнати от орбитата около Меркурий
Малко след като изображението е препратено към мрежата от радио антени на NASA Deep Space Network (DNS), чрез която се осъществява комуникацията с различни апарати на агенцията, сигналът от пратеника на човечеството до Меркурий е прекратен. Последният “камикадзе” полет на MESSENGER завършва близо до огромния кратер на Меркурий, носещ името Шекспир.

А това са едни от първите кадри на сондата, които тя изпраща след старта си от Земята през август 2004 година, на път за Меркурий.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...