27 май 2015 г.

Ако искате да се сприятелите, усмихвайте се. Това сработва почти винаги, защото при нови запознанства хората реагират по-добре на положителните емоции, отколкото на отрицателните. Но най-важното е усмивката да бъде искрена.

Учени от САЩ, ръководени от Белинда Кампос от Калифорнийския университет в Ъриун, са решили да изяснят каква е ролята на положителните емоции в изграждането и поддържането на процесите при установяването на нови социални контакти. Смята се, че положителните емоции дават на околните сигнал, че човек е готов за сътрудничество и общуване.

Изследователите провеждат два експеримента. В първия участват 66 двойки, а партньорите в двойките са помолени да се заяждат един с друг или да обсъждат миналото в отношенията си. По време на разговорите им учените ги разпитват, дали всеки от партньорите е наясно с емоционалното състояние на другия. Експериментът показва, че в двойките много точно партньорите оценяват положителните емоции на събеседника си.

По време на втория експеримент учените проверяват дали положителните емоции помагат за формирането на нови социални връзки. За целта на 91 жени в компанията на партньор или непознат показват емоционално натоварващи клипове. Става ясно, че хората по принцип са привлечени от непознати, които показват положителни емоции. Според обобщените данни, получени от екипа на Кампос, хората са много по-наясно с положителните емоции на другите, отколкото с отрицателните. Освен това се оказва, че попаднали в ситуация, която предполага завързването на нови връзки, хората се настройват позитивно почти по инстинкт.

 Демонстрацията на благоговение е особено притегателна. Кампос подчертава, че изразявайки положителни емоции, хората показват искрена и щастлива “усмивка на Дюшен”, при която се съкращават и мускулите на скулите и около очите. Такава усмивка се разглежда като сигурен признак за предразположеност и готовност към сътрудничество с други хора и помага за закрепване на връзките. При това, Кампос предполага, че хората много добре разпознават наличието или липсата на положителни емоции у събеседника си по време на контакта, а също така много лесно улавят фалшивите усмивки.

Учените смятат, че осъзнаването на положителните емоции у събеседника е много важно за отношенията. В новите връзки например, това помага да се чувстваме в безопасност и да разрешаваме конфликтите, доверявайки се на партньорите. И въпреки това, с помощта на положителни емоции може лесно да се пренасочва вниманието на партньора от негативните моменти, които може да го плашат и така да доведат до бързо приключване на социалния контакт.

Предишни изследвания доказаха, че усмивката е натоварена с много информация и може да оказва влияние на околните и дори да формира състоянието на усмихващия се. Например, усмивката е на първо място сред признаците, които показват, че един човек е привлечен от друг. Между другото, според резултати на допитване, проведено във Великобритания, най-много и най-често се усмихват секретарките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...