24 май 2015 г.

Преди почти сто години археолози откриват край датското градче Егтвед изключително добре запазени останки на момиче, живяло през бронзовата епоха. Наричат я момичето от Егтвед. В погребението на момичето са открити много предмети, които позволяват на датските учени да извършат нов анализ и да разберат още за бита и живота на хората от онази епоха. Сред новите факти, които стават известни с помощта на съвременните методи за анализ, е това, че момичето от Егтвед е било заклет пътешественик.

Карин Фрей, археолог от Датския национален музей, проучва нивата на стронций на мястото на погребението. Този химически елемент се открива в почвата, но също така се натрупва и в тъканите на животни и растения. Според специалиста, разликите в молекулярните структури на стронция могат да служат като абсолютно достоверни знаци за това, от коя местност е взета пробата.

Оказва се, че момичето от Егтвед през своя кратък живот (около 16-18 години) е успяла да посети не малко места в северозападна Европа. По всяка вероятност, момичето е родено в югозападната част на Германия, някъде в района на Шварцвалд, а след това се е преселила в Дания. Фрей предполага, че е била омъжена “зад граница”, за да се скрепи важен съюз или да се заздравят вече съществуващи търговски връзки.

Флеминг Каул, специалист по бронзовата епоха от Датския национален музей обаче, не е съгласен с колегата си. Той е убеден, че момичето от Егтвед е била независима, бунтарка и е пътешествала по своя воля. (Датировката сочи, че момичето е живяло около 1390-1370 г. пр.н.е.). В онези времена скандинавските жени, особено единствените наследници в знатни родове, са имали достатъчна власт, за да имат свобода в действията си.

Предстои тепърва да се изяснят точните подробности около живота на древната скандинавка. Но учените са на едно мнение по отношение на това, че момичето със светли коси, погребано преди хилядолетия край днешния град Егтвед, крие още тайни, които в бъдеще ще бъдат разгадани.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...