19 април 2015 г.

С разрешение на папа Франциск Плащеницата от Торино отново е изнесена за посещения от всички, които желаят да я видят. Това се случва за пръв път след пет годишно прекъсване и за трети път от 2000 година насам. Прес службата на Светия престол съобщава, че християнската светиня, в която според легендите е било завито тялото на Исус след свалянето му от кръста, ще бъде изложена в главния катедрален храм на Пиемонт до 24 юни.

Плащеницата от Торино е ленено платно с дължина 4,42 и ширина 1,13 метра, на което има отпечатъци от човешко тяло в две проекции – анфас и в гръб. Реликвата за пръв път е спомената през 1353 година, когато французинът Годфроа дьо Шарни обявява, че платното му е поверено за съхранение. Един век по-късно Луи I Савойски я откупува и я предава за съхранение на град Шамбери, където през 1532 година платното пострадва по време на пожар. От 1578 година плащеницата се съхранява в специален шкаф в катедралата св. Йоан Кръстител в Торино.

През 1898 година, когато плащеницата е достъпна за всички, фотографът-любител Секондо Пиа прави снимки на платното. На негативите на снимките е открит човешкият образ. Откритието поставя много въпроси пред учените и богословите, като най-важен е въпросът дали реликвата е истинска или фалшификат. Сериозни научни изследвания обаче са проведени едва в края на ХХ век с помощта на най-съвременните технологии.

Част от изследователите, като се основават на данните от анализа през 1988 година, извършен с радиовъглеродно датиране, твърдят, че плащеницата е “изработена” през Средновековието (XIV век). Направени са опити и да се реконструира начина, по който е изфабрикувано платното. През 2012 година художникът Лучиано Бузо изказва предположението, че плащеницата от Торино е изработена от големия италиански художник Джото ди Бондоне.

По-голяма част от вярващите е убедена, че на плащеницата наистина е запечатан лика и следи от тялото на Христос. Католическата църква официално не признава плащеницата за достоверна реликва, но я смята за важно напомняне за Страстите Христови.


Платното се изнася пред публика много рядко. Последно през пролетта на 2010 година в продължение на 40 дни желаещите можеха да я видят в катедралата на Торино. Преди това достъпът на вярващите до Плащеницата беше разрешен по време на Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 година. Всъщност, повече от 2,1 милиона посетители по това време видяха не самото платно, а виртуално нейно изображение, създадено с помощта на мощни компютри.

Папа Франциск ще посети Торино на 21 и 22 юни и ще разгледа реликвата, съобщават още от прес службата на Ватикана.
Новото изнасяне на Плащеницата формално е по повод на 200-годишнината от рождението на свети Дон Боско (1815-1888) основател на ордена на салезианите, който е живял и проповядвал в Торино

Очаква се по време на свободния достъп милиони вярващи да се поклонят на реликвата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...