28 март 2015 г.


Любител художник подрежда картините си за продажба на територията на храмовия комплекс Ангкор Ват. снимка: Heng Sinith / AP
Ангкор Ват е най-добре запазеният и охраняван от целия храмов комплекс Ангкор, който се намира в близост до днешния град Сием Реал – на около 230 километра северозападно от столицата на Камбоджа Пномпен.

Сием Реал е един от големите туристически центрове в страната. Всяка година почти два милиона души преминават през града, за да се докоснат до величието на някогашната кхмерска столица Ангкор.

На флага на Камбоджа е изобразен силуета именно на Агкор Ват, който се смята за най-голямото сакрално здание в света, а зад стените му се крият над девет века история. Изграждането му започва в началото на XII век. През този период от своето съществуване - IX–XIII век – Кхмерската империя достига върха на своя разцвет. Тя се простира на територията на съвременните Камбоджа, Виетнам, Тайланд и Лаос, а център на могъщата държава е столицата Ангкор.

До наши дни Ангкор се е запазил не като град, а по-скоро като град-храм – на територията не се откриват никакви руини от жилищни сгради, а са се съхранили само руините на множество храмове. Тази на пръв поглед аномалия си има логичното обяснение – във времената на Кхмерската империя жилищните сгради са строени изключително от дърво, за разлика от храмовете, които са издигнати само от камъни.

Трябва да се отбележи, че всички храмове в Ангкор са строени без да се използва цимент или друг свързващ материал. Каменните блокове са свързани помежду си на принципа на катинара.

През 2007 година международен екип от експерти с помощта на спътникови снимки и други съвременни методи, достига до извода, че Ангкор е бил най-големият град в света в прединдустриалната епоха. Размерите на градския комплекс са огромни – простира се на 24 километра дистанция от запад на изток и на 8 километра от север на юг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...