7 март 2015 г.


Фотографът Адитя Пермана е запечатал момента, в който гоноцефал* “свири на листо-китара”. От снимката човек остава с впечатление, че гущерът се чувства на върха на спокойствието. “Изглежда все едно свири на китара, но всъщност изобщо не помръдва”, разказва Адитя Пермана. Авторът на снимката твърди, че не е въздействал по никакъв начин на животното, за да заснеме ефектният кадър. По думите му, той е изчаквал и не е снимал гущера повече от час, докато животното не се успокои и привикне с присъствието му.

Кадърът наистина е уникален и без съмнение е въпрос на голям късмет. Знае се, че земноводните не се поддават на дресировка, следователно е невъзможно да се накара гущерът да “позира” в нужната за снимката поза.

Все пак, не толкова отдавна учените установиха, че гущерите са склонни към социално поведение и могат да се “учат” от опита на своите роднини. Поведението им донякъде прилича на някои от видовете птици и примати. Преди няколко години пък в пресата се появиха съобщения за жител на Банкок, който от 20 години се занимава с дресиране на земноводни, специално за да се снимат в реклами. В частност, се съобщаваше, че е обучил един от гущерите си да позира с китара.

* Гоноцефалите са вид гущери, широко разпространени в района на югоизточна Азия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...