26 юни 2018 г.

В легендите Йети, или както го наричат още Снежния човек, е човекоподобно, космато същество. Но за науката Йети е мечка.
И следва въпросът: каква точно мечка? Нова статия, публикувана в списание ZooKeys, заключава, че “доказателствата” под формата на косми, за които се предполага, че са предоставени от очевидци, “срещнали” Йети, са всъщност на хималайска мечка. Заключението отрича резултатите от по-ранно изследване, според което козината е от непознат за момента вид мечка.

Във фокуса на спора попадат ДНК-експертизите. Предишното изследване, водено от Брайн Сайкс от Университета в Оксфорд, определя, че космите, за които се твърди, че са от Йети, принадлежат на мистериозен вид мечка, която науката все още не е класифицирала.
Сайкс разказва за Discovery News, че техните заключения “се отнасят до два вида “проби” от Хималаите, за които се предполага, че са от снежен човек и за които изследването ни доказва сходство с древен вид полярна мечка. Това може да е причината за възникването на легендите за Йети в Хималаите”. 

Новото изследване, обаче, подлага тези изводи под въпрос. Проучването е водено от Елиазър Гутиерес от Смитсъновия Институт и Роналд Пайн от Университета в Канзас.
Гутиерес и Пайн са открили генетична последователност, която прави невъзможно точното отнасяне на тестваните по-рано от Сайкс “проби” нито към кафявите мечки, нито към полярните мечки.
Заради генетичното “застъпване”, пробите може да са от който и да е от двата вида мечки. Но Гутиерес и Пайн смятат, че тъй като в Хималаите се срещат кафяви мечки, няма причини да се търси екзотичен вид, на който да принадлежи козината, след като е налице типичният за този регион представител – хималайската кафява мечка.



В новото изследване Гутиерес и Пайн анализират как генетичните последователности от шестте познати вида мечки – включително полярните, кафявите и изчезналата пещерна мечка – се съотнасят една към друга.

Това обаче поставя нова загадка, защото ДНК от азиатска черна мечка от Япония показва, че тя не е близък роднина с представители на същия вид, обитаващи континенталната част на Азия. Учените са на мнение, че това неочаквано голямо различие в еволюционно отношение между двете групи азиатски черни мечки, ще наложи специално задълбочено изследване в бъдеще.

Като оставим настрана резултатите от изследването, онези, които вярват, че Йети съществува, все още могат да оспорват заключението, че се касае за някакъв вид мечка. Все пак учените са анализирали само ДНК от козина, без да обследват отливки от следи, снимков материал, записани видео и звук, както и други “доказателства” за срещи със Снежния човек.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...