20 март 2015 г.


В пещера в северен Израел е открито съкровище, датиращо от епохата на Александър Македонски, завоювал този регион в края на IV век пр.н.е.

Съкровището е открито от членове на Израелския клуб на спелеолозите. Намерено е в един от ъглите на пещера. Спелеолозите веднага са съобщили за находката си на Управлението по античността в Израел.

Според археолозите артефактите някога са се намирали в платнена торбичка. Сред находките са две сребърни монети, сребърни обеци, пръстени и гривни. На едната страна на монетите е образът на Александър Македонски, от другата – Зевс, седящ на трон.

Обеците, намерени в пещерата са се запазили много добре и специалистите твърдят, че са уникални. Смята се, че съкровището е скрито в пещерата от местни жители. Възможно е те да са се скрили на това място по време на войните на диадохите, след смъртта на Александър. Съкровището вероятно е скрито с надеждата “за по-добри дни”. Но явно онзи, който го е скрил, не се е върнал по-късно да си го прибере.

Археолозите смятат, че в пещерата може да има още много други съкровища. Предварителни изследвания показват, че в нея има артефакти от периода на енеолита (каменно-медната епоха от преди 6 000 години), ранната бронзова епоха (преди около 5 000 години), библейските времена (преди около 3 000 години) и елинистичния период (преди около 2 300 години).

Властите изказват благодарност на спелеолозите, показали “образец за гражданско поведение”. В Израел укриването на археологични находки, преместването им или търгуването им са криминализирани, а по закон за такива престъпления се лежи в затвор до пет години.

Може би точно заради твърдото законодателство случайните открития на съкровища в Израел не са рядкост. През февруари тази година беше съобщено за намирането на най-голямото за страната съкровище от златни монети. То беше открито от гмуркачи на дъното на Средиземно море, на територията, където се е намирала древната Кесария Понтийска (днешна Цезариа Маритима). Съкровището е от повече от две хиляди златни монети, сечени между IX–XI век.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...