13 март 2021 г.


Всяка година, петъкът от втората пълна седмица на месец март, се отбелязва като Международен ден на съня. Блаженството и възможността да спим и да сънуваме сънища със “сюжет”, човечеството дължи на еволюцията. Ето и няколко интересни факта за съня:

22 процента от времето, което човек прекарва в сън, са “заделени” за сънищата. При възрастните хора продължителността на един сън е между една и осем минути. За една нощ човек сънува между три и седем пъти.

Преди 200 милиона години животните на планетата са можели да разчитат само на т.нар. "бавен сън" (или още нормален сън - веднага след заспиване изпадаме в тази фаза, която обикновено трае 80-90 минути при човек) със слабо изразени сънища. Заради огромният брой хищни врагове на потенциалните жертви не им е оставало време да спят, затова и природата ги е приспособила така, че да бодърстват почти постоянно. Фазата на бързия сън и сънуването през това време, идва с еволюцията и животните “усвояват” новата придобивка едва 50 милиона години по-късно.

1,9 часа на денонощие – толкова време общо спят на денонощие жирафите. Но това не е “цял сън”, а периодични дрямки от по 5-10 минути. Жирафите “спят” най-малко сред животните. Най-големите сънливци са коалите, които обикновено проспиват по 22 часа на денонощие.



15–20 минути на всеки 4 часа. Според легендите това е графикът за спане на Леонардо да Винчи. Никола Тесла, по неговите собствени думи, спял по 2-3 часа в денонощие. За Гай Юлий Цезар, Наполеон Бонапарт, Бенджамин Франклин, Франц Шилер, Владимир Бехтерев се твърди, че им били достатъчни по 4 часа. Петър I, Уинстън Чърчил, Томас Едисон и Маргарет Тачър спели по 5 часа.

20 години е продължителността на най-дългия официално регистриран летаргичен сън. След скандал със съпруга си Надежда Лебедина от Днепропетровск заспива през 1954 година. Събужда се едва през 1974 година – здрава и млада. В годините след това обаче времето много бързо “наваксва” проспаното.

36 часа без сън – това е времето, което могат да осигурят специални очила, които проектират около окото пръстен от ярка светлина, спектрално подобна на тази при изгрева на слънцето. Устройството е разработено от изследователи по поръчка на Британското министерство на отбраната.

Човек “разходва” средно по 7 часа в денонощие за спане (в началото на ХХ век същият показател е 9 часа). При това, за последните 100 години средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила от 31 на 65,6 години.

65,6 x (7 : 24) = 19,1 – повече от 19 години съвременният човек прекарва в сън. Това е съпоставимо със средната продължителност на живота на Homo sapiens от времето на неолита. Днес до такава възраст може да доживее почти всяка котка.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...