16 декември 2018 г.


След вълната от бурни спорове за цвета на една рокля, мнозина започнаха да си припомнят за т.нар. оптични илюзии. За несъвършенството на човешкото зрение, което разчита на очите като сензори и на мозъка като “компютъра”, който да обработи приетата от тях информация, учените са наясно отдавна.

Усещането ни за цветове и възприемането им по различен начин е много индивидуално. Една от най-често срещаните илюзорни промени в цветовете е предизвикана от промяната на фоновете цветове. В следващите няколко примера сами ще се убедите, че един и същ цвят, поставен на различен фон, драматично се променя във възприятието ни.

Например, в тази класическа оптична илюзия, дело на Edward H. Adelson, квадратите, означени с А и В са с абсолютно еднакъв цвят.


Още една минималистична илюзия. Лентата в средата на изображението е едноцветна. Виждате я като градиент, заради фона, върху който е показана.


Това пък е оптична илюзия, създадена от  BrainDen. Цвета на А и В е абсолютно един и същ. За да се убедите, че е така, поставете пръста си така, че да закрива средната част на изображението, където двете повърхности се срещат.


Тук мозъкът ви се опитва да се “убеди”, че вижда черни и бели шахматни фигури. Илюзията е на Barton L. Anderson и Jonathan Winawer, а фигурите са еднакви на цвят, само фонът ги кара да ви се струват черни или бели.


А ако искате да “смените” цвета на едно куче, трябва просто да смените фона зад него


На изображението са използвани само три цвята – бял, зелен и червен (съжаляваме, но далтонистите може и да не видят илюзията).


Сега се вгледайте в кръстчето в средата на изображението. След малко ще започнете да виждате бягаща в кръг зелена точка. Когато окото се акомодира към лилавото, насищането на стълбчетата и конусните клетки в ретината оставя зелено постизображение за мозъка ни.


Редуването на бели и черни квадрати заради несъвършенството в обработката на информацията, карат мозъка ни да си мисли, че кръговете на изображението се преплитат. Всъщност, те са концентрични и не се пресичат.


И накрая, една импровизация, дело на Randall Munroe, която нагледна илюстрира нашумялата тема за цвета на “онази” рокля.



1 коментара:

Може да ви е интересно...