9 февруари 2015 г.


Изследователи от университета в Пиза, Италия, са разгадали мистерията около надупчен човешки череп от XV век. Черепът е принадлежал на един от многото останали безименни за историята мъченици, загинали по време на отоманското нашествие.

Черепът е само един от стотиците, които днес са изложени в катедралния храм на град Оранто, Италия. Принадлежал е на човек от града, загинал заедно с над 800 други свои съграждани, убити заради това, че не пожелават да се отрекат от християнската вяра и да приемат исляма.

Катедралата с костите на "мъчениците от Оранто"
След 15-дневна обсада, на 11 август 1480 година град Оранто е превзет от отоманските армии, предвождани от Гедик Ахмед паша. Оранто се намира на стратегическо място – на върха на “ботуша” на Италийския полуостров. След превземането на града османлиите избиват всички мъже над 50-годишна възраст. Жените и децата до 15 години са или продадени в робство, или са избити за неподчинение. Заловените живи защитници на крепостта мъже – около 800 на брой – са изведени на 14 август на хълм в покрайнините на града и са заставени да приемат исляма. Нежелаещите да се отрекат от християнството са обезглавени на място.

През 1771 година “мъчениците от Оранто” са обявени за блажени, а на 12 май 2013 година папа Франциск ги канонизира за светци. Останките им са изложени зад стъклени витрини в катедралата на Оранто.  На един от черепите се виждат 16 отверстия. Някои са пробили до край костта, на други места само е направена кръгла вдлъбнатина.

Дупките по черепа в близък план
Учените са достигнали до заключение, че кръглите дупки са направени в черепа с цел да се събере костна пудра. В средновековната медицина е смятано, че използвана като съставка за лекове, фино стритата кост може да лекува заболявания като парализа, инсулти и дори епилепсия. Разбира се, в това схващане има голяма доза алхимично и дори демонично влияние.

Скици на инструменти от онова време
За заключението си учените се опират на факта, че отворите – 16 общо, 8 от които са проходни – са с идеално кръгла форма. Предположението е, че са направени с коничен инструмент, наподобяващ използваните днес шлифовъчни камъни. Пробиването на дупка с такъв инструмент би оставило точно такива следи, а резултатът ще е фина костна пудра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...