8 февруари 2015 г.


В ново видео NASA показва тъмната страна на Луната в нова светлина. Клипът е изработен от хилядите изображения, събрани с помощта на Lunar Reconnaissance Orbiter, чиято мисия е детайлното изучаване на естествения спътник на Земята.

Във видеото може да се видят фазите на Луната, както изглеждат от страната, която остава винаги невидими за наблюдателите от Земята. Също както и лицето на Луната, което виждаме, обратната й страна също преминава през различни фази. Теренът на тъмната страна обаче е малко по-различен. Там липсват големите тъмни петна на кратерите, които можем да наблюдаваме от нашата гледна точка.

Видеото предлага и поглед към едно от най-старите образувания в Слънчевата система – кратерът Ейткен на Южния полюс на Луната, който е следата, останала от сблъскване, случило се в “детските години” на формирането на системата.

Първите изображения на обратната страна на Луната са получени на Земята през октомври 1959 година. Изпраща ги съветската сонда “Луна-3”. Lunar Reconnaissance Orbiter е мисия на NASA, стартирана 50 години по-късно. Основната задача е събирането на данни за изготвяне на детайлна карта на Луната.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...