2 февруари 2015 г.

Огненият залез над планинските върхове, издигащи се около един от най-старите алпийски курорти – Санкт Мориц (или Сен Морис, ако предпочитате френското произношение).

Курортът се намира в Алпите, на надморска височина от 1850 метра. Славата си дължи на уникалния си климат – средно 322 дни през годината слънцето огрява градчето, а въздухът е толкова чист и сух, че някои са склонни да го сравняват с шампанското.

Първите заселници в Санкт Мориц са келтите. В околностите на днешния курорт археолози са открили останки от предмети от бита им, както и келтски мечове и оръжия. Градът като такъв се упоменава за пръв път в исторически хроники от 1137–1139 година, в които е наречен sanctum Mairicium. Името си носи в чест на раннохристиянският светец Мавриций, който според легендите е убит в началото на IV век. Митът за него гласи, че отказва да изпълни заповедта на император Максимиан и да участва в клане на събратя по вяра, затова легионът му е подложен на децимация (по жребий е екзекутиран един на всеки десет легионери). Легионът не се подчинява отново и следва повторна децимация, а накрая и всичките оцелели 6000 легионери са екзекутирани по нареждане на Максимиан. Сред тях е и водачът на легиона, свети Мавриций, за когото освен това се говори, че е носил и Копието на съдбата (същото, с което е умъртвен Христос на кръста).  Свети Маврикий е погребан някъде в околностите на днешния Санкт Мориц.

Градът става популярен сред християните, които идват, за да се поклонят пред светите места и да пият от лечебните води на минералните извори в района. През 1519 година папа Лъв X дори обещава пълно опрощаване на греховете на всеки, който е посетил църквата в Санкт Мориц.

През Средновековието и Ренесанса Санкт Мориц е просто едно от многото тихи планински села, разпръснати из швейцарските Алпи. През втората половина на XIX век обаче започват да го посещават много любители на зимните почивки. Курорт неведнъж е ставал място за отдих на знатни хора, представители на монархически родове, политици и милиардери. Високопоставената клиентела вдига цените в града. Днес в Санкт Мориц има най-много петзвездни хотели сред всички курорти  в Алпите.

Но явно не всички се стряскат от високите цени. Градът е с население от около 6000 души, но годишно се посещава от над милион и половина туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...