27 януари 2015 г.


Grand Prismatic Spring  е третият по големина в света термален извор. Превърнал се е в една от най-големите атракции в националния парк Йелоустоун, в Скалистите планини, САЩ.

На това място земната кора е аномално нагрята. Под повърхността се е образувал т.нар. мантиен плум (горещ поток от магма, който се движи независимо от основните течения на магмата в земната мантия), и температурата достига над 800 °C. От това прегряване, подобно на печка, се излъчва топлина, която се издига нагоре. При нормално състояние, температурата в земната кора нараства с 2–3° на всеки 100 метра дълбочина. В Йелоустоун това се случва 30 пъти по-бързо.

Когато дъждовната вода и водата от топенето на снеговете се просмукват през почвата на това място, започва бързо да се нагрява. След извършени сондажи учените установяват, че на дълбочина от 300 метра температурата й вече достига 200 °C. Образувалата се пара връща стичащата се вода обратно към повърхността. В резултат на повърхността периодично се изхвърлят фонтани от гореща вода и пара. Гейзери.

Но процесът може да протича и по-спокойно, какъвто е случаят с термалния извор Гранд Призматик. Ярките цветове, в които е разкрасено дъното му, са “дело” на бактериите, които са способни да живеят в горещите му води. В зависимост от сезона бактериите, а заедно с тях и самият извор, променят цветовете си – през лятото преобладават оранжевото и червеното оцветяване, през зимата – тъмните зелени тонове.


Животинските видове, които успяват да живеят в тази вода, търсят “по-хладните” плитчини, където вода е с температура 40–50 °C. В самия център на извора, където водата се загрява до 70 °C, е абсолютно стерилна. Поради чистата вода и относително голямата дълбочина (50 м) в централната част извора изглежда оцветен в синьо.

Изворът дължи името си “Голямата призма” точно на тези преливания на цветовете. Подобно на опита, познат ни от физиката, с разлагането на светлинния спектър при преминаването на светлината през призма, така и водите, бактериите и светлината създават илюзията за една голяма водна призма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...