27 ноември 2018 г.


Какво е накарало хората да заговорят? Учени се опитват с помощта на експеримент да докажат, че за развитието на речта у праисторическите представители на вида Homo sapiens решаваща роля изиграва използването на каменни “инструменти”, с които са разделяли месото от лова помежду си.

Американски и британски археолози провеждат серия експерименти с участието на студенти, пише Nature Communications. По време на практическите занимания археолозите обучават студентите си на техники за направата на каменни оръдия на труда, които са практикували представителите на олдувайската култура – най-примитивната култура, датираща от времето на ранния палеолит преди 2,6-1,8 милиона години.

Задачата пред участниците в експеримента е проста – с помощта на камък, използван като “чук”, да си “изковат” каменни ножове от базалт, обсидиан или кремък.
180-те студенти, участвали в първобитния технологичен експеримент, са разделени на групи от по 5-10 човека, във всяка от която има по един учител – от него знанията трябва да се предадат верижно в групата. По време на изследването става очевидно ясно, че обучението на база на личния пример е по-малко ефективно, отколкото вербалното общуване. Групите, в които разчитат само на мълчаливо предаване на информацията и комуникации само с жестове, каменните оръдия на труда се получават с по-лошо качество и по-малко като количество, отколкото при групите, в които се използва речта в процеса на обучение. Важно е, че при втория случай, хората, които “преподават” имат възможността да посочват и поправят бързо грешките на учениците си.




На база на тези експерименти учените достигат до извода, че олдувайските оръдия на труда са изработвани от австралопитеците и първите представители на еректусите по “примитивния” начин – без да се ползва речта. Необходимостта от по-добри и повече като брой каменни инструменти обаче дава тласък на еволюцията на речта и обучението. Ашелската култура, която възниква преди 1,7 милиона години, би била невъзможна без употребата на примитивен език.

Каменните оръдия на труда от олдувайската култура носят в себе си следите на относително масово и систематично производство, смятат учените. Това означава, че са съществували стабилни практики по изготвянето и “поддръжката” им. Авторите на изследването са убедени, че тези инструменти са не само практични вещи, но и движеща сила в еволюцията на човека.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...