18 януари 2015 г.

Всеки ден по света се раждат нови научни и ненаучни екипи, които извършват всевъзможни изследвания и се опитват да намерят отговорите на какви ли не странни въпроси. Някои от тези изследвания на пръв поглед звучат много странно, но зад тях се крият логични причини за провеждане на научни експерименти.


Например:


Белгийски учени извършват сравнителен анализ на това, кои видове бира привличат мухите.
Защо го правят? Защото бирените дрожди отделят ароматни етери, които придават на всяка бира едва доловим плодов аромат. Тези аромати привличат мухите (и хората, разбира се). Учените искат да установят най-приятните за насекомите аромати, за да разработят стратегии за опрашването на селскостопански култури.


Холандски учени пък карат двойки да се целуват в лабораторни условия. Правят го контролирано, като преди началото на експеримента единият от партньорите изпива напитка, съдържаща лактобактерии. Оказва се, че при 10 секундна целувка “реципиентът” получава от “преносителя” около 80 милиона от микроорганизмите. Бактериите оказват огромно влияние на физиологичните процеси, протичащи у всеки от нас, затова и учените провеждат този експеримент – да установят възможните начини за тяхното пренасяне.


Швейцарски учени създават “изкуствени” привидения. Защо и как са го направили? Изучават активността на мозъка на хора, които твърдят, че “общуват” с призраци. По време на наблюденията успяват да определят зоните от мозъка им, които показват най-висока активност. След това стимулират изкуствено същите зони при напълно здрави хора. Оказва се, че “духовете” са налице и хората виждат неща, които реално не съществуват. Изследването е част от мащабен проект, който търси начини за лечение на хора, страдащи от халюцинации.

И ако си мислите, че това са странни научни изследвания, какво ще кажете за следните: Шотландски учени изучават какво влияние оказват върху мозъчната активност пържени във фритюрник шоколадови блокчета. Швейцарски биолози съобщават, че са открили вирус на глупостта. Японски математици пък създават алгоритъм за идеално завързване на вратовръзка. А канадски икономисти са на път да създадат система, по която да измерват  степента на депресия у индивидите посредством ватовете електроенергия, която консумират оценяваните пациенти…


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...