28 октомври 2018 г.


С помощта на космическия телескоп Хъбъл е направена нова снимка на галактиката Андромеда. Най-близката до нас галактика е заснета с зашеметяващата резолюция от 1,5 милиарда пиксела.

Виждате снимката на монитора си, но тя ви дава само бегла представа за действителната. Повечето монитори възпроизвеждат по-малко от два милиона пиксела. Казано с други думи, ако на екрана ви се възпроизвежда реалната нова снимка на Андромеда, губите 99,9% от пълната й резолюция.



За да се насладите на истинската колосална работа, която са свършили със съвместни усилия NASA и Европейската космическа агенция, трябва да посетите сайта на телескопа Хъбъл, където може да разгледате увеличени части на истинското изображение. С всеки нов клик на мишката ще виждате все повече детайли от изображението.

Това, което изглежда като една звезда, при увеличението ще ви покаже гигантски звезден куп, заобиколен от хиляди други, които все пак остават невъзможни за по-детайлно разглеждане, предвид на отдалечеността ни от тях.

Галактиката Андромеда, известна още като Messier 31, или M31, принадлежи към Локалната ни група галактики. Тя е по-масивна от нашия Млечен път. На новата снимка астрономите изчисляват, че се виждат над 100 милиона от трилиона звезди, населяващи галактиката.



Повечето от звездите в Андромеда обаче са твърди слаби, за да се наблюдават от толкова голяма дистанция, дори с мощен телескоп като Хъбъл. А и самото изображение не обхваща цялата галактика. Частта, която е фотографирана, показва около сектор, простиращ се на дистанция от около 40 000 светлинни години. В този сегмент се вижда само едната страна на Андормеда, като в левия край се вижда центъра на галактиката. И други части от нея не попадат в кадъра, тъй като диаметърът й е около 3-5 пъти по-голям от заснетия регион.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...