14 ноември 2019 г.


Астрономи са засекли ултрабързодвижеща се звезда, която пътува през пространството с шеметните 6 милиона км/ч. Тя е била изхвърлена от Млечния път и скоростта си дължи на ефекта от черната дупка, която се намира в сърцето на галактиката. Това се е случило преди около пет милиона години.

Откриването на звездата, каталогизирана като S5-HVS1, е дело на асоциирания професор от университета „Карнеги Мелон“ Сергей Копосов, и е част от проект за спектроскопско изследване на Южния звезден поток (S5).

Звездата се намира в съзвездието Жерав и според изчисленията, се движи със скорост десетократно по-висока от тази на повечето звезди в Млечния път. „Скоростта ѝ е толкова висока, че тя неизбежно ще напусне галактиката и никога няма да се завърне в нея“, обяснява Дъглас Бубърт от Оксфордския университет, който е съавтор в научната разработка.

Само допреди две десетилетия астрономите не знаеха, дали съществуват звезди, които се движат с толкова високи скорости. Първите подобни звезди са открити преди 20-тина години. S5-HVS1 обаче е безпрецедентна не само заради високата си скорост, но и поради това, че се намира относително близо до Земята – „само“ на 29 000 светлинни години.

Като разполагат с тази информация, астрономите могат да проследят траекторията ѝ обратно към ядрото на Млечния път, където „дебне“ черна дупка четири милиона пъти по-масивна от Слънцето; каталогизирана е като Sagittarius A* (Sgr A*). „Откритието е много интригуващо, защото отдавна подозираме, че черните дупки могат да „запокитят“ звезди, придавайки им много високи скорости. Но досега все още не сме имали данни за толкова недвусмислена асоциация на изключително бързодвижеща се звезда с ядрото на галактиката“, пише Копосов, който е водещия автор в изследването. „Смятаме, че черната дупка е изхвърлила звездата със скорост от хиляди километри в секунда и това се е случило преди пет милиона години. Събитието се е случило горе-долу по времето, когато предците на човешкия вид са се учили да ходят на два крака“.



Свръхбързите звезди е възможно да бъдат изхвърлени от черни дупки и това се случва по механизъм, предложен преди тридесет години от астронома Джак Хилс (процесът е наречен на негово име). Първоначално S5-HSV1 е била част от бинарна система и заедно със звездата-компаньон са се намирали много близо до Sagittarius A*. В гравитационната вахканалия звездата-компаньон е била уловена от черната дупка, докато останалата сама S5-HVS1 е изхвърлена надалеч с изключително висока скорост.


„Това е първият случай на ясна демонстрация на механизма на Хилс в действие“, добавя Тинг Ли, който е водещ изследовател в колаборацията S5. „Да засечем тази звезда е наистина невероятно постижение, защото знаем, че се е родила в галактическия център – място, което е много по-различно от нашата „околна среда“. Тя буквално е „посетител от непознати простори“.


Откриването на S5-HVS1 е извършено с помощта на 3,9-метровия англо-австралийски телескоп (AAT), разположен близо до Коонабарабран в северната централна част на Австралия. Използвани са и данните, събрани от спътника Gaia на Европейската космическа агенция. От тях астрономите черпят информация за реалната скорост на звездата и пътя, който е изминала от центъра на Млечния път.



Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. В колаборацията S5 участват астрономи от САЩ, Великобритания, Австралия и Чили.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...