6 октомври 2020 г.


С помощта на телескопите „Субару“, „Кек“ и „Джемини“, международен екип от учени е открил куп от 12 галактики, които са съществували преди около 13 милиарда години. Това е най-ранният галактически протоклъстер, откриван досега. Една от 12-те галактики е обект с гигантски размери. Преди десетина години той е открит с телескопа „Субару“ и получава названието Химико – в чест на митична владетелка-шаман на едно от древните японски държавни формирования, Яматай.

Новото откритие предполага, че големи структури като галактически протоклъстери вече са съществували, когато Вселената е била на едва около 800 милиона години – възраст, която представлява около 6% от настоящата ѝ.

В настоящата Вселена галактическите купове може да включват стотици и хиляди галактики, но въпросът, как се формират тези струпвания, все още е един от най-важните и неразрешени докрай за астрономията. За да разберат как протичат процесите по образуване на галактическите клъстери, астрономите търсят вероятни „прародители“ в най-ранните времена на съществуването на Вселената. Такива структури се наричат протоклъстери и представляват сбита система от десетки галактики в древната Вселена, които прерастват на по-късен етап в същински клъстер.

Юичи Харикане от Националната астрономическа обсерватория на Япония, който ръководи екипа, автор на новото откритие, обяснява: „Протоклъстерът е рядко срещана и специална система с изключително висока плътност. Такива структури не са никак лесни за откриване. За да решим този проблем, използвахме възможностите на широкото зрително поле на телескопа „Субару“. Така получаваме възможността да картографираме голяма площ от небето и да търсим сред данните протоклъстери“.



В картата на Вселената, създадена от наблюденията със „Субару“, екипът астрономи са идентифицирали кандидат за протоклъстер. Формированието е каталогизирано като z66OD. Галактиките, влизащи в купа, са с 15 пъти по-висока концентрация, отколкото е нормалното за този период от съществуването на всемира. След това екипът е провел последващи спетроскопски наблюдения, в които са използвани телескопите на обсерваторията „Кек“ и „Джемини“. Данните потвърждават, че 12-те галактики са съществували преди около 13 милиарда години и това прави галактическия куп най-ранният известен до момента протоклъстер.


Любопитното е, че един от 12-те обекта в z66OD е гигантски обект с огромно тяло от газ. Този феноменален обект, наречен Химико, е открит през 2009 година при наблюдения с телескопа „Субару“. „Логично е да се открие протоклъстер в околностите на масивен обект, какъвто е Химико. Въпреки това, бяхме изненадани, защото Химико не се намира в центъра на протоклъстера, а в покрайнините му – на 500 милиона светлинни години от централната му част“, обяснява Масами Оучи, член на екипа учени от Националната астрономическа обсерватория на Япония, който през 2009 година открива Химико. По ирония на съдбата, митичната японска владетелка-шаман Химико, както пише в древните китайски исторически текстове, след като поема властта се оттегля в „дворец с високи кули“, където я обслужват хиляди прислужници и „малцина [са онези, които] са я виждали“.



В заключение Масами Оучи казва: „Все още не можем да разберем, защо Химико не се намира в централната част на протоклъстера. Резултатите от новото изследване ще имат ключова роля в разбирането на връзката между клъстерите и масивните галактики“.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...