30 октомври 2019 г.


Преди няколко години фотографът-пейзажист Оливие Грюнвалд се обръща към учените с молба, да проучат какви микроорганизми може да живеят в конкретна екстремна среда – геотермалната област Далол, която се намира в пустинята Данакил в Етиопия. Грюнвалд иска да разбере, дали евентуалното откриване на микроби, процъфтяващи в подобна среда, би дало повече информация за това неприветливо място и вероятно, дали етиопските власти биха могли да предприемат мерки, за да се съхрани уникалната екосистема.

Екип френски и испански учени приемат молбата на Грюнвалд. Много бързо експертите осъзнават, че Далол представлява една от най-забележителните полиекстремни екосистеми на планетата.
Областта прилича на солен вулкан с интензивно отделяне на газове и хидротермална активност на върха. Регионът лежи в Данакилската падина по протежение на Източноафриканския разлом и е подложен на интензивна тектонична, сеизмична и вулканична активност. Това е и едно от най-горещите места на Земята: дневните температури с лекота преминават над 45°C.

Далол и околностите му притежават уникални съчетания от физико-химически характеристики: от места с повишено съдържание на сол (пещерни резервоари в западните солени каньони и южното Асалско езеро) до киселнно-солни разтвори с високо съдържание на магнезий (Черно и Жълто езеро на юг от купола на соления вулкан), както и хиперкиселинни (достигащи до екстремни стойности на рН) и горещи басейни в купола на Далол.



Учените събират множество образци по градиентите на полиекстремалните условия и анализират потенциалното присъствие на микроорганизми. Изводът, до който достигат, е изненадващ: в куполните водоеми на Далол и в Черното и Жълто езера няма признаци за живи организми, дори като се отчита интензивното разпространение на микроорганизми от ветровете и хората, които посещават мястото.


Наличието на вода в течна фаза на повърхността на планета много често се използва като критерии, който я прави потенциално обитаема. Новото изследване, обаче, дава доказателства, че дори на повърхността на Земята има стерилни места, на които присъства вода в течна форма. Експертите смятат, че това се дължи отчасти на изобилието от хаотропни (безпорядъчно разпространени) соли на магнезия.



Изследователите са открили живи организми само в хиперсолените системи близо до Далол (пещерен резервоар в солените каньони на съседната солена равнина) и в Асалското езеро. Там се срещат микроскопични (до 200-300 нм) археи. Изследването на генома и метагенома на тези археи може да даде ценна информация за молекулярните адаптации и начина, по който оцеляват в изключително екстремните условия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...