12 септември 2019 г.


Една от най-красивите пещери в света – Арта, се намира североизточно от испанския остров Майорка. В тази пещера се намира рекордьорът по височина сталагмит; наричат го „Кралицата на колоните“ и се извисява на цели 23 метра. Пещерата е притегателно място не само за туристите, но и за учените, които имат възможността да проучват уникалните образувания в дълбините ѝ.

Международен екип от учени е анализирал т.нар. фреатични нараствания, които се образуват във вътрешността на крайбрежни пещери, когато те биват наводнени от покачващато се ниво на океанските води.


Вътре в мрежата от пещерни тунели на Арта, екипът учени, воден от Оана Димитриу от Университета на Южна Флорида, е открил шест такива нараствания. Намират се на различни места в пещерата и са на височина между 22,5 и 32 метра над морското равнище.


Анализите на образците, извлечени от тези анализи, датира отлаганията от епохата на плиоцена (отпреди между 4,39 до 3,27 милиона години). Това е последният топъл период в геоложката история на планетата ни и тогава дървета са расли дори на Южния полюс.

Интервалът в късния плиоцен, който се нарича период на Пиченца (отпреди около 3,264–3,025 милиона години), често се приема за своеобразен аналог на бъдещото затопляне на климата, предизвикана от антропогенната дейност.



Атмосферните условия през далечния период са били съпоставими със съвременните, но средната температура е била с 2-3 градуса по-висока. През целия период, който се приема за „огледален образ“ на бъдещето на климата на Земята, в глобален мащаб средното морско равнище се е намирало на около 16,2 метра по-високо, отколкото съвременното.


Като се основават на резултатите от изследването, учените са формулирали страховити заключения. Ако климатичните условия на Земята се променят така, че да съответстват на онези от епохата на късния плиоцен, водата в океаните ще се покачи с около 23,5 метра. Единствената (но едва ли приемлива) добра новина е, че на процесите може да им отнеме стотици или хиляди години, за да достигнат до пиковите нива.



„От решаващо значение за възможностите ни да прогнозираме бъдещите процеси е да разберем и установим средното морско равнище в глобален мащаб от времето на плиоценовото затопляне. Така ще можем да се приспособим и да намалим влиянието за цивилизацията ни на бъдещото глобално затопляне“, пишат в заключение авторите на изследването.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...