10 септември 2019 г.


Китайски астрофизици, специализирани в изследването на бързите радио импулси (FRB – Fast Radio Bursts), съобщават за регистрирането на десетки нови сигнали. Открити са с помощта на 500-метровия радиотелескоп, наричан накратко FAST.

Сигналите са с произход от галактика-джудже, която се намира на около 3 милиарда светлинни години от Земята.

Специалистите от Китайската астрономическа обсерватория на Академията на науките, засечените нови FRB са регистрирани и по-рано. Радио импулсът, каталогизиран като FRB121102, за пръв път е засечен през 2012 година, а след това се повтаря през 2015 година.

Поредният импулс FRB121102 е регистриран на 30 август 2019 година. След това телескопът записва десетки повтарящи се сигнали в рамките на няколко дни. Само на 3 септември са регистрирани над 20 сигнала.

Бързият радио импулс представлява единичен сигнал от космоса с продължителност от няколко милисекунди, който – както сочат изчисленията – е способен да прекосява междугалактическите разстояния.



Учените се разминават в обясненията си за естеството на тези сигнали. Първите FRB са регистрирани през 20-7 година и сред хипотезите за произхода им има и такава за извънземна технология. Но така или иначе, няма все още категоричен отговор за естеството им: например, през 2010 година сигнали от микровълнова фурна на Земята погрешно бяха взети за FRB.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...