5 септември 2019 г.


Учени са открили нов минерал, който до този момент не е срещан никъде другаде в природата. Минералът е намерен във вътрешността на метеорит, който е открит по времето на една от многото трески за злато в Австралия, недалеч от градчето Уедърбърн.

Каменният къс с тегло от 210 грама е намерен още през 1951 година. В продължение на десетилетия обаче, учените не успяват да разкрият загадките, които крие находката.

Съвременни анализи показват, че в парчето метеорит има следи от злато, както и от редки минерали, като камацит, шрейберзит, тенит и троилит. Сега към списъка се добавя и едскотит. Новият минерал е нарече в чест на експерта по метеорити и космическа химия Едуард Скот от Хавайския университет.



Едскотитът представлява уникален железен карбид. Синтетичната версия на минерала е известна от десетилетия, но учените досега не са го откривали в образци с естествен произход. Експертите предполагат, че минералът се е образувал в разтопеното ядро на древна, отдавна разрушила се планета.



„Много-много отдавна тази нещастна планета може би се е сблъскала с друга планета или голям астероид. В резултат на това се е взривила и късовете от нея са се разлетели в пространството. Милиони години по-късно един от тези фрагменти случайно се оказва край Уедърбърн, а ние се сдобиваме с още интересни данни за Вселената“, обяснява австралийския палеонтолог Джефри Бонинг от Австралийския национален университет.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...