21 август 2019 г.


Преди около 4,5 милиарда години, на ранните етапи от формирането на Слънчевата система, гигантът Юпитер може да е погълнал масивна планета. До този извод достигат астрофизици, след като анализират данните, получени от космическата сонда „Юнона“. Апаратът изследва гравитационното поле на планетата и по този начин може да се съди за вътрешната структура и състава на газовия гигант.

Резултатите показват, че водородно-хелиевата обвивка на планетата не е с еднороден състав: вътрешната ѝ част съдържа по-тежки елементи, отколкото външната. Според експертите, такава асиметричност би могла да възникне заради „челен сблъсък“ на младия Юпитер с планетарен зародиш, чиято маса е била приблизително десетократно по-голяма от масата на Земята. Резултатът от такава колизия е сливането на ядрата на двете протопланети.


„Предполагаме, че подобни сблъсъци са били обичайно явление в младата Слънчева система и подобно събитие може да се е случило и със Сатурн, обуславяйки структурните различия между тази планета и Юпитер“, пишат авторите на изследването.



Автоматичната сонда „Юнона“ има за задача проучване на Юпитер. Мисията стартира през 2011 година, а от 5 юли 2016 година апаратът се намира в орбита около най-голямата планета в Слънчевата система. Предвидено е мисията на „Юнона“ да продължи до месец юли 2021 година, след което сондата ще бъде изпратена в атмосферата на Юпитер и ще прекрати съществуването си.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...