30 август 2019 г.


По време на обследване на старинна църква край шотландския град Дингуол, докато разчистват от трева и храсти запустялото гробище към храма, археолози обръщат внимание на един от надгробните камъни. Първоначално са стъписани от това, което се открива пред погледа им. Съдейки по гравираните имена („Хю Макаулай, Александър Макаулай 2 януари 1796 година“), надгробният камък се отнася към XVIII век, обаче изсечените под имената изображения са значително по-древни и по предварителните предположения на експертите, са дело на пиктите.


Към момента са известни около 350 каменни стели, върху които са откривани гравирани орнаменти от древните жители на Шотландия – пиктите. И само 50-тина от тях са оцелели в повече или по-малко запазен цялостно вид. На повечето пиктски камъни са изсечени изображения с абстрактен характер, затова и интерпретацията им е силно затруднена. Най-разпространена е версията, според която такива мотиви и рисунки са с протохералдически характер и представляват своеобразната символика на различни кланове, а чрез каменните блокове са отбелязвани границите на владенията на отделните родове. Пиктите са създавали своите загадъчни рисунки върху каменни стели в периода VI–IX век.


Двете странични повърхности на открития край Дингуол пиктски камък са покрити с причудливо преплетен орнамент. Върху по-голямата стена пък се виждат не само абстрактни мотиви, но и изображения на човек и няколко животни. Изследователите предполагат, че на противоположната стена би трябвало да се намира голямо изображение на кръст с особена форма (такова е открито при приблизително 14% от пиктските камъни), но засега тази стена не е разчистена.



Археолозите освен това спекулират, че изначално каменният блок е бил значително по-висок – около 1,8 метра. Оцелялата до наши дни част, обаче, е с височина малко над 1 метър.

В края на миналата седмица каменният блок е изваден от мястото на разкопките. Сега предстои в лабораторни условия да бъде почистен и подложен на консервационни дейности.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...