31 май 2019 г.


Група археолози от Чехия се канят да пътешестват с лодка, чиято конструкция възпроизвежда плавателен съд от неолитната епоха. Издълбаната от ствола на едно дърво лодка е създадена по прототип на находка, открита в езерото Брачано в Италия. Чешките археолози се отправят на път тази събота и се надяват да стигнат до остров Крит.



Центърът по експериментална археология, където е създадена лодката, е основан през 1995 година от професора по археология Радомир Тихи от Висшия педагогически институт в град Градец-Карлове (след 2000 г. – Университет на Градец-Карлове). Лодките, които Радомир Тихи и колегите му изработват, получават името „Моноксилон“ – от гръцкия термин, означаващ лодка, издълбана от ствола на едно дърво, еднодръвка. През 1995 година „Мониксилон I“ прави първото си плаване по островите в Егейско море. През 1998 година археолозите тръгват с „Моноксилон II“ от Сицилия и с четири промеждутъчни спирания достигат до Португалия.


Сегашната експедиция на „Моноксилон III“ ще започне от пристанището Лаврион в Атика. От там лодката ще се насочи към остров Милос, а след това, около две седмици след началото на плаването и изминати 400 километра, екипажът се надява да достигне до остров Крит. По този начин учените ще повторят маршрута, по който преди около 8000 години обсидианът, добиван от вулканичните отлагания на остров Милос, е пренасян на остров Крит и до континенталните части на Европа.



„Моноксилон III“ е с дължина на корпуса от 9 метра. Тежи 1,3 тона. По време на плаването ще го съпровожда съвременен катамаран, към който в случай на лошо време ще може да бъде завързвана лодката еднодръвка. По време на плаването два екипа ще се сменят на веслата на „Моноксилон III“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...