25 април 2019 г.


В списание Nature Communications е публикувана научна статия с резултатите от изследване, посветено на демографската динамика на последните популации ловци-събирачи, населявали Иберийския полуостров в периода отпреди между 18 000 и 8 000 години. Това е моментът, когато се извършва прехода от плейстоцена към холоцена. Периодът е белязан от екстремни промени в климатичните и екологични условия, влиянието на които от десетилетия са обект на дискусии в средите на експертите по антропология и праистория.


Новото изследване анализира целия наличен масив от радиовъглеродни данни за Иберийския полуостров, като на база компютърни симулации се извършва сравнение и оценка на приложимостта на различни демографски модели. В резултат на анализите са идентифицирани три отделни фази в демографията на полуострова.


Първо, в края на последния ледников период – преди между 16 600 и 12 700 години – населението в района експоненциално нараства.
В противоположност на тази тенденция, през следващата фаза – преди между 12 700 и 10 200 години – по време на най-студения период на късния дриас и последвалото бързо затопляне в началото на холоцена, авторите на изследването откриват устойчив тренд на намаляване на населението с последваща стабилизация на нивата.


И накрая, през третата демографска фаза, обхващаща времето преди между 10 200 и 8 000 години, през мезолита, отново се наблюдава бързо нарастване на населението, последвано от стабилизация на ново демографско ниво.



Авторите на изследването пишат, че резултатите им свидетелстват, че праисторическите ловци-събирачи са притежавали потенциал за бърз демографски растеж, но той е възпрепятстван от ограниченията, изразяващи се в драстичните изменения в околната среда, проявяващи се най-ясно в периодите на резки климатични промени.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...