24 април 2019 г.


Историци от град Еслинген в германската провинция Баден-Вюртемберг, представят предварителните резултати от изследванията на монети, открити през лятото на 2017 година. Съкровището е открито случайно. Двама младежи, чието хоби е да търсят стари муниции с металотърсачи, се натъкват на ценната находка. Според законите в Германия е следвало незабавно да съобщят за откритието си, но мъжете предпочели да не бързат да заявят пред властите на какво са се натъкнали.

Все пак, в началото на 2018 година съвестта започнала да мъчи единия от любителите археолози и той съобщава пред компетентните органи за находката. Това обаче нищо не променя – двамата младежи са задължени да предадат съкровището, а за това, че не са съобщили навреме, ще платят и глоба. Освен това ще бъдат санкционирани и за това, че са ползвали металотърсачи за изследване на местност, без да имат разрешение да вършат това. Добрата новина за двамата е, че поне няма да носят наказателна отговорност.
Законите са си закони: открито съкровище, даже такова, което някой открие на собствена земя, принадлежи на държавата и онези, които не съобщят на властите за находка, извършват престъпление.

Двамата мъже откриват заровен глинен съд, в който се оказват 9200 монети с общо тегло 4,6 килограма. Основно в съкровището има халери (или хелери) – монети, разпространени през Средновековието в Централна Европа. Повечето от тях са отсечени в град Швебиш Хал, но има също и монети от Вюрцбург, Аугсбург, Констанц и дори от Франция. Най-старите монети в съкровището датират от 1280 година, а „най-новите“ – от 1350 година. Заедно с тях е заровен и сребърен пръстен.


На база тези данни, експертите стигат до заключение, че гърнето с монети е заровено около 1350 година. Не е ясно каква е съвременната стойност на находката, но през XIV век подобна сума би била достатъчна, за да се закупи прилична селска ферма.
Учените оценяват находката, като най-голямото съкровище от късното средновековие, откривано в Германия през последните няколко десетилетия.



За вековете, които са прекарали заровени под земята, монетите са се слепили една с друга. Засега са почистени около стотина халера. Когато всички монети бъдат реставрирани и изследвани, ще бъдат предадени за експозицията на градския музей в Еслинген.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...