29 април 2019 г.


В китайската провинция Съчуан е открита старинна каменна тибетска шахматна дъска. Находката е датирана на повече от хиляда години; отнася се към времето на съществуването на тибетското царство Тубо, съобщават местните власти.
Според съобщението на управлението по култура и туризъм на провинция Съчуан, шахматната дъска е издялана върху голяма гранитен къс, тежащ около 2 тона. Скалата, на която е гравирана дъската, се намира на около 30 километра от центъра на региона Ганзцъ. Полето за игра е издялано в централната част на повърхността на гранитния къс.


Тибетската дъска е с квадратна форма, но за разлика от разпространения на запад вариант на шаха, е разделена на 10 части по всяка от страните. Игралните полета са не 64, а 100. Дължината на страните на отделните квадрати в каменната шахматна дъска е около 2,5 см.
Едно срещу друго по диагонал на дъската са издълбани две кръгли отверстия, които вероятно са служели за съхраняване на фигурите за игра.

Според предварителните анализи, експертите предполагат, че каменната дъска е създадена по време на тибетското царство Тубо (около 618 – 842 година) – многонационално царство, провъзгласено от народността Тубо заедно с други етнически групи и племена, които населяват през онзи период Цинхай-Тибетското плато и околните територии.


Археолозите обясняват, че по онова време сред елита на тибетското кралство играта на шах се радва на голяма популярност. На територията на съвременния автономен регион през периода, когато е изсечена шахматната дъска, са били разквартирувани два тибетски гарнизона, в които служат много от знатните мъже на кралството.



Експертите припомнят още, че подобна шахматна дъска е открита и в окръг Меджокунгтар на Тибетския автономен район, който се намира в съседство с провинция Съчуан.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...