4 март 2019 г.


Шведско-египетска археологическа мисия, водена от д-р Мария Нелсън и Джон Вард от университета в Лунд, е открила каменна кариера, датираща от времето на Новото египетско царство. Разкопките са провеждани на археологическия обект Гебел ел-Силсила в Асуан. В древната кариера, където са добивани блокове пясъчник, екипът е открил и няколко изоставени скулптури.

Кариерата, преди началото на разкопките

Момент от работата на екипа по разчистване на сфинкса
Генералният директор на върховния съвет на Агенцията по античността в Египет, д-р Мостафа Вазири фокусира вниманието върху една от интересните находки – голяма статуя на сфинкс с глава на овен, открита в работилницата към каменната кариера. Сфинксът е с дължина приблизително 5 метра и височина 3,5 метра, като на ширина достига до 1,5 метра. Д-р Вазири открива паралел между скулптурата и други подобни с глави на овни, открити в района на юг от храма на Хонсу в Карнак. Сред останките в работилницата е открит и грубо издялан и незавършен урей (стилизирано изображение на атакуваща кобра), който е трябвало да увенчае сфинкса с глава на овен.

Сфинксът, след като е разчистен
Контекстът на находките позволява те да бъдат отнесени към времето на фараона от XVIII-тата династия Аменхотеп III.



Абел Монейм Саид, директор за Асуан и Нубия към агенцията по античността, допълва, че изследователите са открили също и стотици фрагменти от наос на храм, посветен на Аменхотеп III (Naos E), върху които има множество йероглифни текстове. Намерени са и други фрагменти, които са били предназначени за сглобяване в статуя под формата на сокол. Археолозите са разчистили и части от обелиск, в това число и пирамидалният му връх. Открита е и заготовка за кръгла каменна стела, върху която не са нанесени никакви надписи или други гравировки.


Част от картуша на Аменхотеп III
Д-р Мария Нилсън пък добавя, че екипът е открил и по-малка част от друг сфинкс с глава на овен, който вероятно е бил изработван от чираците в каменоделната. Скулптурата е грубо издялана и е била подготвена за транспортиране.


Каменоломната в Гебел ел-Силсила вероятно е изоставена, когато голямата статуя на сфинкс с глава на овен се е счупила. В по-късни времена, римляни са добивали пясъчник в кариерата и вследствие на тяхната работа незавършените статуи на сфинксове са били затрупани.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...