18 февруари 2019 г.


Перуански археолози са открили в северната част на страната монументална гробница, в която е погребан високопоставен инка от доколумбовата империя. Съобщението официално е потвърдено от участници в разкопките.


Пред перуанската държавна информационна агенция Андина, археологът Луис Черо уточнява, че находката е направена при разкопки на обекта Мата Индио в северната част на региона Ламбайеке, в северната част на Перу.



Предположението на археолозите, че гробницата принадлежи на високопоставен инка се основава на наличието на раковини от Спондилус. Такива раковини от мекотелото са намирани във всички досега открити погребения на елитни представителите на инките, датиращи от периода XII – XVI век.



За съжаление, гробницата многократно е била разграбвана в миналото, вероятно от мародери, търсещи съкровища. Все пак, археолозите са открили множество ценни предмети, в това число и глинени съдове.



Експертите подчертават, че гробницата е с уникална архитектура, като по стените ѝ има ниши, в които са поставяни идоли.



Пред агенция Андина Луис Черо подчертава, че находките „демонстрират величието и значимостта на този обект“. Мястото, където е направена находката, се намира на около 1000 километра северно от столицата Лима и на около 2000 километра от Куско – столицата на империята на инките, чиято власт се е разпростирала върху земите, които се намират между съвременните територии на южна Колумбия и до централната част на Чили.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...