15 януари 2019 г.


Звезден вятър от новородена звезда в мъглявината Орион е причина да не могат да се формират в близост други нови звезди. Това е заключението от изследване на международен екип, в който влизат учени от Университета в Кьолн и Университета в Лайден. Учените са използвали данни от стратосферната обсерватория на NASA за инфрачервени астрономически наблюдения (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA).

Резултатите от изследването са изненадващи, защото досега учените смятаха, че други процеси, като избухващи свръхнови звезди, до голяма степен са отговорни за регулирането на формирането на нови звезди. Наблюденията със SOFIA обаче показват, че новородените млади звезди генерират звездни ветрове, които са способни да „издухат“ материала, от който биха могли да се формират и други светила; този процес астрономите наричат „обратна връзка“.

Мъглявината Орион е сред най-добре проучваните и с най-много наблюдения обекти в нощното небе. Това е най-близката до нас „ясла за новородени звезди“, затова и учените имат възможността по-добре да проучват процесите по формиране на нови светила. Булото от прах и газ прави мъглявината много красиво за окото зрелище, но също така и скрива от погледа ни детайли от процеса на раждане на звезди. За щастие, инфрачервената светлина може да си пробие път през воала от прах и газ, като позволява на специализирани обсерватории като SOFIA да заснемат много от тайните на образуването на звезди, които в противен случаи биха останали скрити за нас.



В сърцето на мъглявината Орион се намира малка група от млади, масивни и много ярки звезди. От наблюденията с един от инструментите на борда на SOFIA - немският уред за астрономия в терахерцовия диапазон (наричан GREAT), за пръв път става ясно, че силният звезден вятър от най-голямата от тези звезди-бебета, означавана като Theta1 Orionis C (θ1 Ori C), е помел огромна част от материала от облака, в който се е формирала звездата. Подобно на начина, по който снегорините изтикват в канавките снега, така и звездния вятър е разчистил междузвездния прах и газ около звездата, която го поражда.


„Звездният вятър е отговорен за раздуването на огромни балони от газ и прах около централната звезда. Така се разрушава наталния облак и с това се предотвратява възможността да се родят и нови звезди“, обяснява Корнелия Пабст, докторант в Университета в Лайден и водещ автор в изследването.

Изследователите използват инструмента GREAT за да измерят спектралната линия на йонизирания въглерод, която играе ролята на химически отпечатък.

„Широкоформатното наблюдение на Orion C+ доказва, че извършването на мащабни проучвания с помощта на SOFIA/upGREAT са възможни. Мултипикселният приемник SOFIA/upGREAT ни позволява да картографираме големи региони за по-кратко време, отколкото с предишни инструменти. Инструментът е около 80 пъти по-бърз, спрямо еднопикселовият HIFI приемник на борда на „Хершел“, подчертава Ронан Хигинс, който ръководи изследването от страна на Университета в Кьолн.


По този начин астрономите използват спектралния „отпечатък“ на йонизирания въглерод, за да определят скоростта на газа във всяко кътче от мъглявината. Така имат възможност да изяснят начина, по който си взаимодействат масивните млади звезди и облаците прах и газ, в които са родени. Уловеният сигнал е достатъчно силен, за да се разкрият критични детайли и нюанси от дълбините на звездните ясли, които иначе остават скрити за наблюдения. Но тези сигнали може да се регистрират само с помощта на специализирани инструменти – какъвто в GREAT – които могат да изучават инфрачервения диапазон от спектъра.



В центъра на мъглявината Орион, звездният вятър от θ1 Ori C е формирал балон, който от своя страна разрушава възможността в близост да се родят нови звезди. В същото време, той изтласква молекулярния газ до границите на балона, където се формират нови области от плътна материя, където е възможно да се образуват бъдещи звезди.


Този ефект на обратна връзка регулира физическите условия в мъглявината, като влияе върху формирането на звезди и в крайна сметка управлява еволюцията на междузвездното пространство - пространството между звездите, изпълнено с прах и газ. Да се разбере как формирането на звезда взаимодейства с междузвездното пространство, е ключът към разбирането ни за произхода на звездите – не само тези, които можем да видим днес, но и онези, които ще се зародят в бъдеще.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...