14 януари 2019 г.


Прочутият американски биолог Джеймс Уотсън, един от откривателите на спиралната структура на ДНК, е лишен от всички почетни титли, присъдени му от лабораторията Cold Spring Harbor. Повод за санкциите, предприети спрямо 90-годишния учен, са негови изказвания, в които твърди за неравнопоставеност в интелектуалните способности на хора с различен цвят на кожата.

Думите му, станали повод за скандала, са от документален филм, излъчен на 2 януари 2019 година. Във филма Уотсън заявява, че различията в IQ показателите на представители на европеидната и негроидната раси се дължат на гените, и че „белите хора определено са по-умни от черните“.

„Изказванията на доктор Уотсън са предубедени, не са подкрепени с никакви научни данни и не отразяват възгледите на лабораторията, управителните ѝ органи, преподавателите или студентите“, се казва в официалното съобщение, публикувано на сайта на лабораторията, в което се съобщава и за санкциите, предприети спрямо Джеймс Уотсън.

Работата по разкриване на структурата на ДНК, която прославя имената на Джеймс Уотсън и Франсис Крик, е публикувана на 25 април 1953 година. Откритието е направено в лабораторията Cold Spring Harbor, която сега предприема санкциите спрямо Уотсън. През 1962 година Джеймс Уотсън, Франсис Крик и Морис Уилкинс са удостоени с Нобеловата награда по физиология и медицина за откриване на структурата на молекулата на ДНК.



Уотсън продължава своите разработки по изучаване на ДНК, като в частност посвещава голяма част от усилията си на разчитане на човешкия геном. Той е първият човек в света, чийто геном е напълно разчетен. Ученият публикува своя геном, като заявява, че така иска да даде тласък за развитието на нова епоха в персонализираната медицина.

Научните заслуги на Джеймс Уотсън са огромни, но изказванията му неведнъж са предизвиквали чувството за срам у неговите по-толерантни колеги.

През 2007 година лабораторията Cold Spring Harbor го лишава от ръководния му пост, заради думите му, цитирани от The Times: „Като цяло виждам много мрачни перспективи за Африка, защото цялата ни социална политика се гради на допускането, че при тях нивото на интелект е същото, както при нас, докато в същото време всички изследвания показват, че това не е така“. Впоследствие Уотсън се извинява, като подчертава, че никога не е мислил за себе си като за расист. Настоящият скандал обаче показва, че ученият така и не е променил възгледите си.

Пак с цвета на кожата е свързано и друго двусмислено изказване на Уотсън. През 2000 година той заявява, че между цвета на кожата и половия нагон съществува връзка, и че „либидото на тъмнокожите хора е значително по-силно“.

Уотсън е отнасял критики и за други изказвания, които не касаят цвета на кожата, а се отнасят за хората с наднормено тегло, хомосексуалните и дори – недотам красивите момичета. Като привърженик на генното инженерство, ученият често е твърдял, че глупостта е заболяване и страдащите от този недъг в тежката му форма, които са около 10% от населението на планетата, следва да бъдат лекувани.



За красотата Уотсън е казвал: „Някои смятат, че ако направим всички жени симпатични, това ще е ужасно. Мисля, че това би било прекрасно“.
В интервю за The Sunday Telegraph той заявява: „Ако можеше да се открие генът, отговарящ за сексуалната ориентация, и някоя жена реши, че не желае да има хомосексуални деца – ами добре, нека да бъде приложена промяна в гена“.
„Когато вие, като работодател, провеждате събеседване с пълен човек, се чувствате неловко, защото знаете, че няма да го вземете на работа“ – това е още едно от скандалните изказвания на нобеловия лауреат.

През 2007 година Джеймс Уотсън издава автобиографичната си книга с красноречивото заглавие „Избягвайте скучните хора“. В нея ученият достатъчно категорично и неполиткоректно се изказва за много от колегите си.

Едва ли санкциите, които му се налагат в момента, ще повлияят по някакъв начин на схващанията на 90-годишния учен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...