19 септември 2018 г.


Миналата седмица археолози съобщиха, че в известната пещера Шанидар в Кюрдистан са открили вкаменелости от още двама неандерталци, които се добавят към няколкото други, открити през 50-те години на ХХ век.

Преди пет години Регионалното правителство на Кюрдистан (KRG) сключва споразумение с Университета в Кеймбридж, чрез което археологически екип от университета да проведе разкопки в търсене на останки от неандерталци на археологическия обект, който се намира в планините Брадост в района на Ербил. В миналото археолози откриват в пещерата Шанидар фрагменти от скелетите на десет неандерталци, а с новите находки броят им става 12.

Входът на пещерата Шанидар
„Открихме череп на възрастен неандерталец“, обяснява пред kurdistan24.net д-р Ема Помрой, британски палеоантрополог, участник в разкопките на терен. „Останките са били лошо смазани от тежестта на камъните и пластовете, натрупани с времето, но всъщност черепът се е съхранил с всичките му части. Личат си долната и горната челюст, по която са се запазили и зъби. Видими са и очните кухини. Така че, надяваме се, че когато приключим с почистването им и съберем всички фрагменти, ще сме в състояние да възстановим напълно черепа“.


“В конкретното място изглежда, че това е един от двамата индивида „погребани“ тук. Единият е отгоре, другият по-надолу и по всичко личи, че отгоре умишлено е поставен скален къс“, допълва Помрой. Тя отбелязва, че един от въпросите, които предстои да изяснят експертите е, дали двамата неандерталци са били погребани едновременно или по различно време, което би означавало, че съплеменниците им са се връщали на мястото, което са отредили за да погребват мъртвите. Към разрешаването на този въпрос екипът подхожда, като използва различни техники и специалисти от различни области, както от Великобритания, така и от други държави.



„Общо разполагаме с екип от 12 експерти, специализирани в различни области. Някои са специалисти по почвите… аз лично съм профилирана в изучаване на неандерталски кости. Други са специалисти по околната среда или сечивата, използвани от тези далечни „братовчеди“ на човешкия вид; имаме и специалисти по животински костни останки и провеждат анализи по материала, който откриваме тук и който вероятно е останки от храната, която са консумирали“, обяснява д-р Помрой.



“Това ни дава надежда, че ще можем да създадем една пълна картина на начина, по който са живели на това място неандерталците, как е изглеждало ежедневието им и как са постъпвали, когато някой от членовете на групата умре“.


В по-ранните проучвания, археолозите откриват в пещерата останки на неандерталци. Възрастта на находките варира отпреди 65 000 до 35 000 години.
Преди около 60 години американският археолог Ралф Солецки пръв открива останките на деветима неандерталци в пещерата Шанидар. Той и екипът му провеждат разкопки на обекта в периода между 1951 и 1960 година.


Крис Хънт, археолог от екипа, провеждащ разкопките, добавя: „Пещерата Шанидар е един от най-значимите за археологията обекти в световен мащаб. Много от костните останки [от предишните находки] са значително повредени, но когато той [Солецки] работи на обекта, археологическата наука все още не е толкова добре развита. Считам, че сме късметлии, защото разполагаме с две нови скелетни находки и най-вече – нов череп. Ще бъдат извършени множество научни изследвания на останките и ни предстои много работа занапред. Но преди всичко трябва внимателно да извлечем находките от пещерата“.



Хънт смята, че обектът представлява огромно съкровище, както за Кюрдистан, така и за археологията като наука. „Съкровище от знания. Тук няма злато, няма скъпоценни камъни, само чисто познание… и то е безценно“, казва в заключение Крис Хънт.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...