13 юли 2018 г.


Археолози и специалисти, работещи към Министерството по античността в Египет разработват план за изваждане на повърхността на загадъчния черен саркофаг, който беше открит наскоро под сграда в Александрия. Официално съобщение за подготовката направи шефът на отдела за работни проекти в министерството Ваад Абу ал-Аля.

По първоначални оценки на учените саркофагът е на около 2000 години (предполага се, че е от 34 – 30 г. пр.н.е.). От момента на погребението не е отварян; покрит е от непокътнат дебел слой от специален разтвор, с който е запечатан.

„Работите ще бъдат извършени на два етапа: първият ще се занимае с подготвяне на площадка около саркофага, а след това с помощта на лебедки ще бъде изваден на повърхността. Всички операции трябва да бъдат извършени с изключителна прецизност, за да не бъде повреден този ценен паметник“, цитира думите на представителя на министерството вестник „Тахият Маср“.

По думите на Абу ал-Аля, ако бъде преценено, че тежестта, оценявана на около 30 тона,  на запечатания саркофаг не позволява безопасно да бъде изваден на повърхността, инженерите предвиждат изкопаването на площадка около и под него, след което да бъде извършено отделянето на капака му; накрая и самият саркофаг със всичко в него може да бъде изваден на повърхността.
„При всички случаи, обаче, работите ще се извършват с използване на най-добрата съвременна техника и под строгия контрол на специалисти, за да не се допусне увреждане на паметника“, подчертава високопоставения чиновник.

Непокътнатият тайнствен саркофаг от черен гранит беше открит в началото на месец юли при строителни работи под една от сградите на град Александрия. Близо до огромния паметник беше открит фрагмент от мраморна статуя на мъж и някои други артефакти. Учените предполагат, че те са свързани с погребания в саркофага човек.



Освен това се предполага, че на територията на разкопките може да се намират и други паметници от елинистичния период от историята на Египет (332 – 30 г. пр.н.е.). В този район вече са откривани и други погребения, отнасящи се към IV век пр.н.е.


Едновременно с това, в египетските средства за масова информация започнаха да се появяват статии, експлоатиращи темата за „проклятието на фараона“ и за това, че саркофагът може да е оцелял недокоснат, защото „в него е затворено злото“. Страховете се подклаждат и от необичайния черен цвят на паметника, както и гигантските му размери (265 сантиметра дължина, 185 см височина и 165 см ширина); саркофази с подобни размери до този момент не са откривани в Египет.

1 коментара:

Може да ви е интересно...