9 юни 2018 г.

Останките от глинен фортификационен насип, открити от археолозите
Археолози съобщават, че вероятно са открили останките от структура, за която се предполага, че е някогашния дворец на Ара Гайа – държавно формирование от вида на градовете-държави, съществувало до средата на VI век в южната част на Корейския полуостров. Царството е имало търговски и политически връзки с другите царства на полуострова – Шила и Пекче, както и с Япония.

Ара Гайа, или още Ана Гайа, Асийангагук и Ала, е град-държава, водеща в конфедеративния съюз Гайа, съществувал на територията, където днес е разположен град Хаман в южната провинция Кьонсан-намдо на Южна Корея. Царството просъществува между 42 г. пр.н.е. и 559 година, когато, според корейски и японски исторически източници, е покорено от Шила.

Националният институт за изследване на културното наследство на Гайа съобщава, че археолозите са открили при разкопки глинени основи и греди, както и дървени ограждения на място, за което се предполага, че през V – VI век се е намирал древния град. Разкопките са започнали преди месец.

Останките от предполагаемия фортификационен насип, открити до момента, на височина достигат до 8,5 метра; в горната част дебелината на насипа варира, но за момента са разкрити едва около 40 метра в дължина от него.
Агенция Йонахп цитира думите на изследователя от Института за културното наследство Кан Дон-сьок, глиненият фортификационен насип е най-голямото по рода си съоръжение, откривано на територията на някогашната конфедерация Гайа. Това предполага, че е възможно да е открита част от защитната стена на дворцовия комплекс на града-държава, в който са живели владетелите на Ара Гайа.



Вътре в територията, оградена от насипа са открити останки от сгради. В допълнение са разкрити и два реда ями, за които се предполага, че са използвани като допълнителна отбрана – капани, предназначени за онези, които все пак са успели да преодолеят защитния насип.

Археолозите отбелязват, че съдейки по размерите на откритите фортификационни съоръжения, може да се заключи, че е била налице достатъчно мощна политически власт, способна да мобилизира големия брой хора, необходими за съграждането им. Експертите добавят, че находката допринася с допълнителна информация и е стимул да продължат работата си по изучаване на поминъка и други аспекти от живота на управленската класа в древното царство Ара Гайа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...