6 февруари 2018 г.


Древен Египет все още крие много от тайните си. През миналия уикенд археолози съобщиха за откриването на отдавна забравена 4400-годишна гробница, която е особено интересна заради много редките стенописи, представящи танцуващи маймуни.

В съобщение във Фейсбук, египетското министерство по античността отбелязва, че гробницата е принадлежала на жена на име „Хетпет“, която е била сред елита на царския двор в края на V-тата династия (2494 г. пр.н.е. – 2345 г. пр.н.е.). Жената е изпълнявала ролята на високопоставена жрица на култа към богинята на плодородието и майчинството Хатор.


Гробницата се намира сред други в некропола в Саккара, недалеч от известните пирамиди в Гиза. Мястото е обект на постепенни разкопки и постоянно носи нови находки, откакто започват проучвания през 1842 година.

Уникална особеност на гробницата на Хетпет са фреските, покриващи стените. За радост на археолозите, въпреки солидната възраст на съоръжението, стенописите са запазени в много добро състояние.


Освен различни ситуации, в която самата Хетпет е нарисувана по време на лов или риболов, стенописите са запечатали и сцени на работата на ковачи, ковящи метални изделия, събирането на плодове и строежа на лодки от папирус. На стените са нарисувани и две сцени с маймуни, в една от които маймуна танцува пред оркестър. Самите маймуни са били отглеждани като домашни животни по онова време, затова и не е необичайна практика да се срещат техни изображения в погребални съоръжения, но необичайното в картините от гробницата на Хетпет е стила, в който са нарисувани.


„Подобни сцени са рядкост… и са намирани досега само в гробницата на „Ка-Ибер“ (от времето на Старото царство), където картината е запечатала маймуна, която танцува пред уличен музикант, а не цял оркестър“, казва Мостафа Вазири, директор на Върховния съвет по античността на Египет пред AFP.

„През 1909 година немска археологическа експедиция открива колекция от артефакти, носещи името на тази дама или на дама със същото име. Артефактите след това са прехвърлени в Берлинския музей“, добавя Вазири. „И 109 години по-късно откриваме гробницата на жена, която носи името Хетпет“.


Междувременно, разкопките продължават. Министерството планира да продължи работата на обекта и експертите са напълно уверени, че в бъдеще ще открият още значими съкровища от древното минало на Египет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...