26 януари 2018 г.


Учени са разработили нов метод за изследване на изображения, чрез който при повторно проучване на древноегипетски фрески са установили детайли, които по-рано са им убягвали.

Линда Евънс и Анна-Латифа Мурад от университета „Макарай“ в Сидни, Австралия, описват своят подход в статия за Journal of Archaeological Science. Методът за анализ на древните картини е наречен DStretch. Изображенията са открити в Бени Хасан – древноегипетски некропол, който се намира близо до днешния град Миня.

Методът DStretch първоначално е разработен през 2005 година. Той позволява да се подобрят дигитализираните кадри от фрески, като по този начин се разкриват допълнителни детайли. Софтуерът анализира трите цветови канала (RGB) в изображенията и чрез алгоритмите си подобрява интензитета и наситеността на цветовете в анализираната картина. Образно казано, програмата „разтегля“ цветовете, а след това ги връща до нормалната им стойност, за да се проявят по-точно разликите в нивата им. Може да се използва за всякакъв вид древни картини – от анализ на наскални рисунки, до детайлно проучване на кадрите, заснети от ровърите, работещи на Марс.


Некрополът Бени Хасан е използван през периода на Средното царство (2050 – 1710 г. пр.н.е.) и е известен с изключителните произведения на изкуството от това време, откривани в погребалните съоръжения. В предишни проучвания в некропола са открити изображения с много странни сюжети: например, мангуста, водена на каишка.

Фреските по стените на изсечените в скалите гробници, за които експертите смятат, че са принадлежали на обикновени хора от онова време, съдържат сцени от бита и ежедневието, като занимание със земеделски дейности, лов и риболов. Фреските са изпълнени в много цветове, като са използвани нюанси на червеното, кафявото, синьото, зеленото, черното и бялото; това според специалистите е направило малко по-сложна задачата при дигиталното анализиране и подобряване на изображенията.

Но крайните резултати от усилията на учените са дали плодове – няколко интересни открития. Например, те откриват стадо свине, изобразени на стената на една от гробниците. Това е едва второто известно изображение на прасета от периода на Средното царство. На друга от фреските са открили рисунки с прилепи.


“Най-изненадващият резултат от проучването с помощта на метода DStretch е потвърждението, че на фреските има нарисувани животни, които изключително рядко се срещат в изкуството на Древен Египет“, коментира д-р Евънс. „На практика изображения на прасета или прилепи не се срещат в египетското изкуство, но сега можем да потвърдим, че те се появяват на няколко пъти в гробниците на Бени Хасан“.

На друга фреска учените са открили изобразена сцена, в която хора изхвърлят прасе във водата, като част от тях го държат за задните крака. И именно, благодарение на технологията DStretch учените са успели да потвърдят, че нарисуваното животно е прасе – по копитата, муцуната и четината по гърба му.

Още едно изображение изследователите определят като „много необичайно“. На него човек носи животно на раменете си и животното отново вероятно е прасе. „Предстои тепърва да определим какъв е смисълът на този донякъде хумористичен мотив“.

Сред интересните изображения е и това на птица (водещата снимка в статията), за която първоначално се смята, че е ястреб. След използване на метода DStretch обаче, става ясно, че всъщност е нарисуван лешояд с разперени криле, а перата по крилата му са оцветени в червеникаво и синьозелено. Едновременно с това, смятаното за „яйце“, носено от птицата, се оказва горната част на типично египетския символ – анкх.


„Изображението на лешояд, носещ анкх в ноктите си, също представлява интерес, защото като мотив е свързван само с гробници на царе и приближени до двора“, обяснява д-р Евънс. „Затова е чудно, че го откриваме на стената на гробница на обикновен човек. Това е една от загадките, които предстои да разрешим“.

Новото изследване дава на археолозите друг поглед към древните фрески. Експертите са оптимисти, че изследването ще се превърне в първата стъпка към нови открития в бъдеще. Бени Хасан е определян като „съкровищница на животински изображения“, така че се очакват нови забележителни находки в бъдеще.
„Новите детайли в изображенията, които установихме, още веднъж потвърждават факта, че животните са били важна част от ежедневния бит на хората в Древен Египет“, казва в заключение д-р Евънс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...