3 октомври 2017 г.


В китайската провинция Гуейджоу се намира странна скала, която „снася каменни яйца“. На всеки 30 години от нея се отделят гладки камъни с кръгла или овална форма. Засега обяснение на този феномен няма.

Малко възвишение недалеч от селцето Гулу-Джай в Китай е наречено Chan Da Ya („скалния полог“). Повърхността на скалата на това хълмче е покрито със сферични образувания, които веднъж на 30 години се отделят и падат на земята. Самата скала е с височина около 6 метра и е дълга 20 метра, а необичайните камъни са с диаметър от 30 до 60 см и някои от тях тежат до 300 килограма.

Подобни „яйца“ се срещат и на някои от намиращите се в близост скали, както и в райони в североизточния окръг Байдайхъ и на другия край на Китай – в западния  Синдзян-уйгурски автономен регион. Най-голямо обаче е струпването на „каменни яйца“ по повърхността на Chan Da Ya. Защо се случва този феномен, учените не могат категорично да обяснят.


Известно е, че самото възвишение се е образувало преди 500 милиона години, през Камбрия – първият геоложки период от палеозойската ера. По онова време местността е била дъно на море. Морските отлагания, формирани от калциев карбонат, структурно са по-твърди, отколкото варовика, от който основно се състои „снасящата яйца“ скала. С течение на времето по-твърдите фрагменти се изтласкват (цикличността, с която това се случва е точно около три десетилетия) от скалата, но засега е неясно, защото тези формирования приемат сферична или овална форма. Такова въздействие на образуванията може да окаже течаща вода, но вътре във варовиковата скалата проточни води липсват.

Местните жители вярват, че „каменните яйца“ носят късмет. На практика във всеки дом от близкото село има поне по един такъв камък, а след като феноменът става известен по цял свят, търсенето им преминава на ново ниво: предприемчиви китайци са започнали да ги продават на туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...