5 юни 2021 г.

Никола Пусен се ражда на 5 юни 1594 година в Лез Андели, Нормандия. Талантът му да рисува се проявява много рано. Негов пръв учител става художникът Кантен Варен от Амиен. Той вдъхновява младежа и така у Пусен се ражда мечтата да стане прочут живописец. През 1612 година Пусен тръгва за Париж. Пътува пеш. Там Александър Кутуа, камердинер на краля, предоставя на младия художник възможността да посещава кралската колекция с живописни платна.

Десет години по-късно, през 1622 година, Никола Пусен получава първата си поръчка: да нарисува поредица от картини, представящи живота на току-що канонизираните за светци Игнатий Лойола и Франциск Ксаверий. Картините са поръчани от парижката общност на йезуитите. Платната му са оценени високо от поета Джовани Батиста Марино. Той поръчва на Пусен нова поредица картини с митологични сюжети. Единадесет от тези рисунки са оцелели и днес се съхраняват в Кралската библиотека.

"Светото семейство", Никола Пусен
През март 1624 година, благодарение на материалната подкрепа на Марино, Никола Пусен се оказва в Рим. Многобройните рисунки са свидетелство за огромния интерес на младия художник към класическите паметници от Древен Рим. Прави много скици на антични релефи, статуи и саркофази.

"Милосърдието на Сципион", Никола Пусен
Сюжети за картините си Пусен черпи най-вече от историята на Древен Рим и християнската традиция. След смъртта на Марино, художникът остава в Рим, но вече е без всякакви средства за да се издържа. Положението му се подобрява едва когато негов покровители стават кардинал Франческо Барберини и Касиано дел Поцо. По поръчка на втория Никола Пусен рисува "Седемте тайнства". Точно тази поредица превъзходни картини отваря пред художника вратите на кралския двор във Франция.



"Танкред и Ерминия", Никола Пусен
През 1639 година Никола Пусен е поканен от кардинал Ришельо да декорира галерията в Лувър, Париж, където Луи XIII му отрежда поста на първи придворен художник. В Париж Пусен работи много  и получава много поръчки. Но славата му ражда и конкуренция в лицето на художници като Симон Вуе, Брекиер и Мерсие.  Най-големи интриги срещу Пусен плетат членовете на школата на Вуе, които се ползват с покровителството на кралицата. Това принуждава Никола Пусен да напусне Париж през 1642 година и да се завърне в Рим, където живее до смъртта си.

"Аркадийски овчари", Никола Пусен
Творчеството на Никола Пусен е трудно да бъде оценено - той е основател на стила класицизъм и само това е достатъчно да го обезсмърти. Освен това е абсолютно последователен в стила си. Особено въздействащи са платната му с пейзажи. В тези картини сериозното, меланхолично настроение е доведено до тържественост. Стилът му на рисуване е проникнат от дълбоко познаване и талант за композицията; и едновременно с това картините му са издържани в строг и правилен стил.
Рисувайки теми от древната история и религиозните традиции, Пусен пресъздава всъщност духа на съвременната му епоха.



Никола Пусен почива на 19 ноември 1665 година в Рим. Година по-рано почива съпругата му Ан Мари Пусен. В завещанието си, което пише месец преди смъртта си, Никола Пусен записва да бъде скромно погребан, без почести и излишества, до съпругата си в базиликата Сан Лоренцо ин Лучина.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...