15 май 2018 г.


Експерти са установили в ново изследване, че горите на планетата покриват 9% повече територии, отколкото пресмятат предходни оценки. Новите гори, които по площ са достатъчни да се покрие 2/3 от територията на Австралия, са открити "да се крият" буквално пред погледа ни.

Тропическите гори са добре проучени, затова учените в новото изследване са фокусирали вниманието си към често пренебрегвани територии на сушата. За разлика от разположените близо край екватора и тропиците гори, в по-сухите части на планетата масивите не са с толкова гъсти лесове.

Много трудна е задачата да се получи точна оценка на наличния горски фонд. Това е така, защото при предишни сателитни заснемания са правени снимки с доста ниска резолюция, предаваща десетки метри в един пиксел. И тъй като в тези региони горската растителност е доста по-оскъдна, за голяма част от изображенията с ниска разделителна способност е трудно да се определи, дали става дума за гора, или - да речем, просто за сянката от едно дърво.



Новото изследване се опира на данни от последните сателитни снимки с много висока резолюция, предоставени от Google Earth. Екипът е съставен от специалисти от 15 различни институции. Те са анализирали детайлно повече от 200 000 отделни парцела от сушата, заснети с резолюция от 1 пиксел на метър. Подобна резолюция им дава възможност да оценят по-точно степента на залесяване на сушата. Екипът е установил, че на планетата има горски площи, които в световен мащаб покриват впечатляващите 9% повече територии, отколкото предполагаха досегашните оценки .


След като анализът на сателитните снимки води до този резултат, учените решават да проверят верността на изводите си на терен. Оказват се прави: на всеки от обитаемите континенти горските площи заемат повече територии, отколкото сочат досегашните оценки. Най-отчетлива е тази разлика в Африка, където след изследването площта на "известните" гори се увеличава почти двойно, пише списание Science.

Добавянето към световния горски фонд на нови 467 милиона хектара гори ще окаже голямо влияние върху разбиранията ни за въглеродния цикъл, което от своя страна би трябвало да се отрази и на т.нар. "въглероден" бюджет на планетата. Учените са изчислили, че новата бройка "добавени" дървета ще увеличи размера на "въглеродните" запаси с между 15 и 158 гигатона въглеродни газове, които планетата би могла да поеме без особени последици за климатичните условия. Това обаче в относително съотношение не е чак толкова голямо увеличение - между 2 и 20% повече, отколкото са сегашните предполагаеми стойности - поради добре известният факт, че основна роля в преработването на въглеродните газове играят водораслите в световния океан, а на горите се пада "второстепенната" роля в този процес на естествено рециклиране.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...