25 май 2017 г.


Неочаквана находка в Перу разкрива, че близо до прочутите пирамиди в долината Чикама, още преди 15 000 години са живели хора. Това е свидетелство за много бързи темпове на развитие на цивилизациите в Новия свят, твърдят учени в статия, публикувана в списание Science Advances.

"В Уака Приета успяхме да открием множество артефакти, в това число и останки от храна, каменни сечива и други следи от съществуването на праисторическа културна. Сред находките ни са плетени кошници и тъкани, украсени с различни мотиви. Всички находки ни карат да си зададем въпроса, колко бързо се е развила цивилизацията в този регион и с какви технологични са разполагали тези хора, за да могат да извличат ресурси от сушата и морето", разказва Джеймс Адовасио от Атлантическия университет на Флорида във Форт Пирс, САЩ.


До момента учените приемаха, че хората последно достигат до Новия свят. На база проучените до момента следи от присъствие на хора в Америка, палеонтолозите предполагат, че предците на индианците или други групи от кроманьонци, проникват в Америка преди около 17-15 000 години. Миграцията е станала през Сибир и от там в източните региони на САЩ, а древните хора са преминали по сушата, съществувала в онези времена на мястото на съвременния Берингов проток.


Учените не разглеждат възможността за по-ранна колонизация на Америка, тъй като мостът между Новия свят и Евразия е съществувал за съвсем кратко време - отпреди 70 000 до преди 23-13 000 години. През този период и преди това обаче, голяма част от Чукотка и Аляска са били покрити с непроходими ледници. От друга страна, последните генетични изследвания показват, че Америка е била заселена от юг, като резултат от придвижването на предците на индианците през островите в Полинезия.


Адовасио и колегите му откриват признаци, че Южна Америка и изобщо Новия свят е възможно да са заселени много по-рано, отколкото се предполага. Изследователите са открили - цитат на техните изявления - "цели планини от артефакти" на брега на Тихия океан край селцето Уака Приета. То се намира в долината Чикама, където са построени и най-старите пирамиди в Перу. В този регион често биват откривани и древни поселения на предците на индианците, живели в този регион от континента преди около 5-8 000 години, подчертават учените.

По време на разкопки на една могила, археолозите откриват множество примитивни сечива, останки от тъкани и тръстикови кошници. Това им дава право да заключат, че се касае за следи от много древна цивилизация.

За да проверят хипотезата си, изследователите анализират радиоактивните изотопи в тръстиката, от която са изплетени кошниците. Възрастта на находките излиза далеч зад границите на очакваните от археолозите. Повечето артефакти се оказват на не по-малко от 8 000 години, а някои дори прескачат границата от 15 000 години.

Оказва се, че темповете на развитие на цивилизацията в Новия свят са били подценявани досега. Учените разказват, че жителите на долината Чикама, още преди 15 000 години не само са умеели да произвеждат тъкани и съдове, но и да ловят риба и други морски животни с примитивни костни куки и каменни харпуни. На сушата са отглеждали са или са събирали диворастящи авокадо, грах, пипер, чушки и тикви.

Разкопките на могила в Уака Приета
"Изработените по толкова майсторски начин тъкани и кошници ни показват, че в Уака Приета са съществували стандартизирани или колективни начин за производството им, и че са изработвани не само за битови цели. Както и многото други артефакти, те сочат наличието на сложно устроено общество в долината и желанието на жителите му да демонстрират своето социално положение", обобщава Адовасио.

Все още без отговор остава въпросът, как е възникнала тази цивилизация. Авторите на статията подчертават, че откритието им не представлява окончателно доказателство, че предците на перуанците са проникнали в Южна Америка по тихоокеанския маршрут на миграция.

Нови разкопки в Уака Приета и на други древни поселения в Америка ще трябва да дадат информация как точно са възникнали съвременните индианци, пишат в заключение изследователите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...