8 януари 2017 г.

снимка: NASA
Вече разполагаме с много спиращи дъха снимки на дома ни - планетата Земя, заснета от близкия космос. Но никоя от тях не може да се сравни с гледката, заснета от борда на космически апарат, обикалящ около съседната ни планета.

В петък NASA публика композитна снимка, направена от сондата Mars Reconnaissance Orbiter, която, както подсказва името ѝ, обикаля в орбита около Марс. Специалистите са заснели изображението, за да калибрират камерите на сондата, тъй като отражателната способност на лунната повърхност е много точно известна.

Апаратът е заснел отделни кадри на Земята и Луната на 20 ноември. Двете изображения след това са "слепени" в едно, така че да предават точните пропорции и размери на двете тела едно спрямо друго, пише в съобщение за пресата на сайта на NASA.

"Червеникавото петънце в центъра на Земята е Австралия. Над нея също в червено-кафяво е Югоизточна Азия, която изглежда в момента така, заради цъфтежа; яркото бяло петно в долния ляв край на Земята е Антарктида. Другите светли области са облачните системи в момента на снимане", обясняват от  NASA.

В момента на заснемане на кадрите, Марс се е намирал на дистанция от 205 милиона километра от Земята.

Преди това, през октомври 2007 година, MRO за пръв път засне родната си планета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...