29 януари 2017 г.


Глобалното затопляне оказва влияние на климата на Земята и на всички нейни обитатели. За стридите обаче, то се превръща в истинска катастрофа, защото естествените им врагове стават все повече.

Стридите (Ostreidae) са не само вкусен деликатес, но са и важно звено в морската хранителна верига. Прочистват водата, филтрирайки я докато се хранят, а "заливите от стриди", които съграждат, се превръщат в място, подходящо за обитаване на други видове. Не на последно място, защитават бреговете от ерозия.

Тези мекотели са топлолюбиви, затова и не се плашат от повишените температури на водите на Световния океан; напротив, глобалното затопляне спомага за увеличаване на популацията на стридите. Едновременно с това, обаче, расте популацията и на техния естествен враг - морските рапани Urosalpinx cinerea, които наричат и "свредла за стриди". Тези коремоноги мекотели са с размер до 28 милиметра и някога са били ендимичен вид за атлантическото крайбрежие на Северна Америка. Нещата обаче са се променили и сега видът е смятан за инвазивен, след като се е разпространил по цял свят. Храни се с различни безгръбначни, в това число и със стриди. С помощта на специален орган хищния рапан пробива черупките им, а после с дългия си език къса парчета плът от вътрешността на стридите.

В топлите води Urosalpinx cinerea не само се размножават по-бързо; нужна им е и повече храна. И тъй като естествените врагове на този инвазивен вид не са толкова многобройни, числеността им надминава тази на стридите. Производителите на стриди вече усещат осезаемите щети, които малките хищни рапани нанасят на бизнеса им. Засега загубите се изчисляват на милиони долари в световен мащаб, но с повишаването на температурите на водите на Световния океан тенденцията ще придобие още по-големи мащаби.

Изследвания за влиянието на глобалното затопляне върху световната популация от стриди са извършени от американски учени. Резултатите от наблюденията са публикувани в списание Functional Ecology. За момента учените не намират ефективни методи за спасяването на стридите. Към заплахата от "свредлата" се добавя и опасността от окисляемостта на водите, както и развитието на популациите на морските звезди и другите им естествени врагове.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...