19 януари 2017 г.


Екип норвежки археолози смята, че е открил останките на църква отпреди 1000 години, където някога са били погребани останките на прочут вожд на викингите и крал на Норвегия, смятан за божествен застъпник на нацията.

Олаф II Харалдсон управлява в началото на XI век, между 1015 и 1028 година. Днес е почитан най-вече заради разпространяването на християнството в Норвегия. Олаф е свален от престола и прогонен в изгнание от краля на Англия и Дания Кнут Велики. През 1230 година се завръща на родна земя с намерение да си върне короната, но е победен и пада в битка, провела се северно от Тронхайм.

Олаф е обявен за светец. Погребан е в църквата "св. Клемент" в Тронхайм, но с разрастването на почитането му тленните му останки са преместени в катедралата на Тронхайм. По-късно църквата е разрушена и местоположението ѝ се губи. До сега.


Учени от Норвежкия институт за културното наследство (NIKU) може би са открили оригиналните основи на църквата "св. Клемент". Те дори смятат, че са идентифицирали и изгубеният параклис, посветен на краля-мъченик.
Намерена е каменна плоча, за която археолозите са убедени, че някога е била в основата на олтара, където е бил положен и ковчега с тялото на Олаф II. На мястото учените са открили скелети, за които се предполага, че са от погребения в църковното гробище, но те са положени много години след смъртта на св. Олаф.

В средновековните хроники са запазени разкази, преписващи чудеса на мъртвия крал. Например, когато изравят ковчега му, за да бъде преместен в катедралата на Тронхайм, откриват тялото му много добре запазено, а косите и ноктите му продължавали да растат дори и в смъртта.
Тези чудеса и значимите стъпки, които Олаф II предприема по време на управлението си, в крайна сметка превръщат непокорните викинги в ревностни християни, които по-късно - през 1164 година, се отблагодаряват на своя владетел, като го обявяват за светец и небесен покровител на Норвегия.

Останките от 1000-годишната църква
Днес паметта му е увековечена в държавния герб на страната. Символично крал Олаф II е представен като брадва, стисната от лъвски лапи.

Анна Петерсен, която ръководи разкопките, подчертава пред медиите: "Това място е уникално за норвежката история. То е важно както от културна и политическа гледна точка, така и от религиозна. Основите на норвежката национална идентичност са положени с установяването на култа и светостта на образа на св. Олаф. Защото от това място започва всичко".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...