30 декември 2016 г.


По време на разкопки в един от най-древните градове в света - разположеният на територията на съвременна Турция Чаталхьоюк , полски археолози са открили две статуетки на жени. Артефактите по предварителни оценки са на възраст от около 8000 години.

Фигурките са изработени от различни камъни и се различават по размерите си. Малката е издяла от варовик. Височината ѝ е 7 см и тежи 55 грама. По-голямата е от мрамор, висока е 17 см и тежи 1 килограм. И двете представят пълни женски тела, а лицето на по-малката е изработен с много детайли, почти с портретна точност.

Самата находка не е толкова сензационна: в Чаталхьоюк  и преди са откривани стотици такива статуетки. Новите обаче са много добре запазени, а са интересни и обстоятелствата около откриването им. Фигурките, които са намирани по-рано в повечето случаи са изработени от глина и главите им са разбити. Освен това, предишните находки са изравяни от слоевете на древните "сметища" на селището. Последните две "Венери" са намерени на онова място, на което някогашните им собственици са ги оставили.


Открити са при разкопките на едно от помещенията на голяма къща - с площ от около 40 квадратни метра. Фигурките са намерени лежащи една до друга на издигната платформа, прилежаща към една от вътрешните стени на къщата. Под платформата са открити две погребения. Изследователите твърдят, че след засипване на гробовете, отгоре са били покрити с допълнителен слой мазилка, който е покривал и фигурките. След като са извършени погребенията, жилището е продължавало да се обитава - за хората, живели в Чаталхьоюк  погребването на близките под пода на дома са били нормална практика. Гробовете, които са под платформата със статуетките, все още не са проучени; археолозите ще предприемат разкопаването им през следващата година.

Чаталхьоюк  е най-големият и един от най-добре запазилите се до наши дни неолитни градове. Той е сред най-известните археологични паметници в света. Градът (според други специалисти - протоградът) е съществувал в периода между 7100 и 6000 година пр. н.е. По време на разцвета му в него са живели до 5 000 човека. Това, което са оставили след себе си - много настенни рисунки, изобразяващи човешки и животински фигури и геометрични орнаменти - дори и днес впечатлява. През 2012 година Чаталхьоюк  е включен в списъка на обектите от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Жилището, в което са открити новите две статуетки, се отнася към последния период от съществуването на града. Изследователите се надяват, че разкопките на дома ще им помогнат да установят причините, довели до упадъка на центъра на една от първите цивилизации на Земята.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...