28 август 2016 г.

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) или "Програма изследване на високочестотните влияния на полярните сияния" си стои тихо в средата на студената пустош на Аляска. Причините, поради които това съоръжение за йоносферни изследвания се превърна в любим повод за приказки на теоретиците на конспирацията - обвиненията са от климатично оръжие до устройство за контрол на мозъка, са трудни за точно дефиниране.

Световните средства за масова информация съобщават, че Геофизичният институт към Университета на Аляска Феърбанкс, под чието управление се намира HAARP, кани всички, които имат конспиративни теории за какво са нужни радиопредавателите на HAARP в Аляска. Всеки желаещ имаше възможността в събота да посети безплатно съоръжението и на място да се убеди какво представлява то. В деня на отворените врати посетителите са се разхождали  из  съоръжението, а мобилен планетариум, и демонстрации са показали същинското му предназначение. Накрая всичко завършва с разговори за наука и барбекю.

"Надяваме се, че хората ще могат да видят реалната наука зад това," - заяви говорител на университета пред Alaska Dispatch News. "Така показваме, че не можем да контролираме ума им, че не сме в състояние да контролираме времето и всички други неща, в които досега ни обвиняваха."

Строежът на HAARP започва през 1997 година. В начало проектът е финансиран от Военновъздушните сили и американския флот на САЩ, но след 2013 г. съоръжението е под управлението на Геофизичният институт на Университета на Аляска.

Основната задача на съоръжението е проучване и измервания на йоносферата на Земята. Тъй като тази част от горните слоеве на атмосферата играе голяма роля в предаването на радиосигнали и геофизичните процеси, съоръжението има много научни, цивилни и военни приложения. Може би връзката с военните е онова, което привлича  вниманието на феновете на конспиративните теории. Освен това, за непосветените то изглежда загадъчно - голям брой стоманени кули (всъщност, това са антени) с кръстове на върха, заградени с телена в открито поле.

А ето и някои от по-забавните конспиративни теории, свързвани със съоръжението:

- Уго Чавес, бивш президент на Венецуела, заяви, че HAARP е причинил земетресението в Хаити.
- Политическият коментатор Джеси Вентура е предполага, че HAARP облъчва хората по целия свят с контролиращи ума радиовълни.
- Руско военно списание заяви, че HAARP може потенциално да обърне магнитните полюси на Земята.
- Кемтрейлс са част от програмата на HAARP за промяна на времето .
- Совалката Колумбия е свалена през 2003 г. като "мишена" на проекта HAARP.
- HAARP първоначално е създаден от нацистка Германия .

Дали инициативата с деня на отворени врати е убедила някога, че това е само научно съоръжение? Кой знае. В крайна сметка, не можеш да накараш никого насила да спре да вярва на онова, на което иска да вярва, дори и да си го черпил бургер.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...